Invesco waarschuwt voor lage-volatiliteitsval

Het geïmpliceerde volatiliteitsniveau van aandelen en de gerealiseerde volatiliteit in een aantal activatypen zijn momenteel ongelooflijk laag, maar beleggers die verder kijken zullen ontdekken dat de volatiliteit in werkelijkheid aan het stijgen is, zo stelt het Multi Asset Team van Invesco Perpetual. Dit heeft belangrijke implicaties voor beleggers. Schijnbaar kalme markten kunnen beleggers ertoe verleiden om te veel risico's te nemen. Tegelijkertijd kan een grondig begrip van volatiliteitstrends op de korte en lange termijn kansen creëren om de effecten van piekende handel en een verkeerde allocatie van middelen in de huidige marktomgeving te benutten.

Georginataylor
Georgina Taylor

Zoals Georgina Taylor, Product Director Multi Asset bij Invesco Perpetual, uitlegt, is de schijnbaar lage volatiliteit deels het gevolg van de kwantitatieve verruiming door centrale banken. Dit beleid heeft als rem op de rentevolatiliteit gefungeerd, wat weer als effect heeft gehad dat de volatiliteit in een aantal verschillende activatypen laag is gebleven, zoals dat tot uiting komt in volatiliteitsmaatstaven als de VIX-index.

Veranderingen op komst

Ze wijst echter op drie belangrijke factoren die beleggers in aanmerking zouden moeten nemen als ze zichzelf willen positioneren voor te verwachten veranderingen in de markten: In de eerste plaats is dit volatiliteitsniveau niet uniek; in het verleden heeft het zich ook voorgedaan, maar tegen de achtergrond van een heel ander monetair beleid. In de tweede plaats is de volatiliteit binnen asset classes – met name in rentemarkten – al aan het stijgen, een teken van de toenemende onzekerheid over het toekomstige beleid. En tot slot is de volatiliteit over het algemeen verankerd op basis van toekomstverwachtingen.

Centrale banken hebben goed werk geleverd bij het verankeren van de beleidsverwachtingen voor de korte termijn, waardoor beleggers het vertrouwen hebben om lagere obligatierendementen te accepteren, aangezien het gepercipieerde risico van kapitaalverlies laag is, en om hoger in het risicospectrum te gaan zitten door obligatieachtige aandelen en bedrijfsobligaties te kopen in een poging om elders rendement te halen,” licht Taylor toe. “Hier zal een eind aan komen. In specifieke markten zien we dit reeds gebeuren, waaruit kan worden afgeleid dat de markten al aan het veranderen zijn.”

Oppassen voor lage vola

Fondsbeheerders van multi-asset-fondsen moeten verder kijken en deze ontwikkelingen nauwgezet analyseren om de valstrik van de lage volatiliteit te vermijden en kansen in de huidige marktomgeving te benutten. “Zoeken naar kansen buiten de belangrijkste asset classes betaalt zich in dit soort perioden vaak uit. Maar daarbij moeten beleggers alert zijn op mogelijke veranderingen in de omgeving,” licht Taylor tot. Enerzijds vormt het feit dat beleggers zich massaal op de handel in vastrentende waarden en de proxy-handel in defensieve obligaties binnen de aandelenruimte hebben gestort een risico voor financiële markten, dat zich zal materialiseren wanneer deze massaliteit zal gaan afzwakken. Dit geldt in het bijzonder voor bedrijfsobligaties en defensieve aandelen binnen de sector consumptiegoederen, nutsbedrijven en telecommunicatie. Anderzijds is Taylor van mening dat volatiliteit in sommige marktsegmenten, zoals Britse rente, te hoog is voor de fase van de monetaire cyclus waarin we ons nu bevinden.

De volatiliteitscurve is bijzonder steil, wat suggereert dat beleidsmakers fantastisch werk doen om de verwachtingen op de korte termijn te verankeren en beleggers te dwingen meer risico te nemen, aangezien de beleidsrentes wereldwijd waarschijnlijk niet op korte termijn zullen gaan stijgen, terwijl de verwachtingen voor de volatiliteit op de langere termijn veel hoger zijn en erop duiden dat de wereld niet zo kalm is als de maatregelen voor volatiliteit op de korte termijn doen vermoeden”, concludeert Georgina.