Brazilië en Uruguay stappen af van dollar voor bilaterale handel

Na Rusland en China stappen nu ook Brazilië en Uruguay af van het gebruik van de dollar voor hun bilaterale handel. Daarover hadden de gouverneurs van de nationale banken van de twee Zuid-Amerikaanse landen eerder deze herfst al een overeenkomst getekend, maar inmiddels werden ook de eerste handelsovereenkomsten tussen beide landen daadwerkelijk met de Braziliaanse real en Uruguayaanse peso betaald.

De landen geloven dat de beslissing zal helpen om de handel in Latijns-Amerika te stimuleren. Professor Carlos da Silva, specialist internationale relaties aan de universiteit van Rio de Janeiro, zegt in een interview dat de maatregel een stap voorwaarts betekent in de richting van een monetaire onafhankelijkheid.

“Het is de beste kans voor landen in Zuid-Amerika om te ontsnappen aan de oude mechanismes van economische regels die door de Verenigde Staten werden gedicteerd,” aldus professor da Silva.

Westerse invloed

De Braziliaanse economieprofessor Alex Ferreira voorspelt dat de Braziliaanse real zal worden gebruikt als wisselmunt en reservevaluta. Het akkoord was het resultaat van lange onderhandelingen tussen de landen van Mercosur, de Zuid-Amerikaanse eenheidsmarkt. De overeenkomst ligt in het verlengde van de strategie van de BRICS-groep, die landen met ontwikkelende economieën verenigt.

Naast Brazilië maken ook Rusland, China, India en Zuid-Afrika deel uit van die groep. Als het nieuwe systeem succesvol blijkt, kan het uitgebreid worden naar andere landen zoals Paraguay of Bolivia.

Eerder hadden ook Rusland en China al akkoorden gesloten om in de onderlinge handel het gebruik van de Chinese yuan of de Russische roebel te vergemakkelijken. Betalingen in beide munten tussen deze twee landen zijn sinds januari met 800% gestegen. Het Russisch parlement besliste zopas tot de invoering van één betalingszone in nationale munten, in de hoop daarmee de westerse invloed op zijn economie te verminderen.

En ook de Euraziatische Economische Unie (EEU) wil bijdragen aan de afbouw van de dollar als internationale reservemunt. Daartoe plant de organisatie de creatie een eengemaakte markt voor financiële diensten tegen het midden van het volgende decennium. Op die manier moet de betaling van internationale handelsovereenkomsten eenvoudiger worden gemaakt zonder beroep te moeten doen op dollars.

Bron: Express.be