'Draghi heeft niet langer een meerderheid'

Voorzitter Mario Draghi heeft niet langer een meerderheid binnen de directie van de Europese Centrale Bank. Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Nu de economische groei verder blijft stokken en ook de inflatieverwachtingen ver onder de 2%-norm blijven, dreigen Draghi’s plannen om miljarden euros in de Europese economie te pompen op steeds meer weerstand te stoten.

Mariodraghi
Mario Draghi

Volgens Die Welt zijn drie van de zes directieleden het niet langer met Draghi’s strategie eens. Na Sabine Lautenschlager en Yves Mersch, die zich al sceptisch over de aankoop van staatsobligaties hadden uitgelaten, heeft nu ook de Fransman Benoît Coeuré zich tegen Draghi’s plannen uitgesproken.

Meer weerstand

Wat de gevolgen daarvan zullen zijn blijft af te wachten, maar tot nog toe was Draghi er steeds in geslaagd een meerderheid achter zich te krijgen. Hoewel zijn stem doorslaggevend blijft, stuit zijn beleid ook binnen de 24 leden tellende Raad van Bestuur - die de zes leden van de Directie, plus de presidenten van de nationale centrale banken van de 18 landen van de eurozone omvat - op steeds meer weerstand. Daar zou Draghi nu meer tegen- dan voorstanders tellen.

Onder hen ene Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank.

Draghi zelf vindt niet dat een meerderheid een vereiste is om beslissingen te nemen en liet zich tot volgende opmerking verleiden: "Er waren belangrijke beslissingen waarover geen unanimiteit bestond. Maar de mensen die on ons besuursorgaan zetelen zijn geen politici. Hun mandaat is om de inflatie op peil te houden. Dat niet doen zou illegaal zijn."

Bron: Express.be