Nieuw tijdperk voor olie lijkt aangebroken

Op de oliemarkt lijkt plots alle stoppen te zijn doorgeslagen. De olieprijs is compleet door de vloer gezakt, zonder dat er op korte of middellange termijn een bodem in zicht is. Sommige analisten vrezen dat de olieprijs kan verder zakken richting 60 dollar per vat, waarbij in een volgende fase zelfs een bodem zal gevonden worden rond het niveau van 40 dollar per vat. De sector zelf kan moeilijke tijden tegemoet zien.

De prijs van het zwarte goud kreeg vorige week nog maar eens een stevige klap nadat bekend raakte dat de OPEC zijn productie zal handhaven op 30 miljoen vaten per dag. De olieprijs staat al geruime tijd onder druk omwille van het aanbodsoverschot van zowat 2 miljoen vaten per dag. Er werd gehoopt dat de OPEC de productie wat zou terugschroeven om de markt terug in evenwicht te brengen. Maar dat kwam er dus niet van.

Marktaandeel

Philippe Gijsels, analist bij BNP Paribas, geeft aan dat Saoedi Arabië het beu is om steeds maar alleen zijn productie en daarmee ook zijn marktaandeel te verlagen om de prijzen te stabiliseren. Gijsels zag de prijsoorlog van de afgelopen maanden dan ook vooral als een drukkingsmiddel van de Saoedi's om de andere leden van het kartel er toe aan te zetten hun spreekwoordelijke duit in het al even spreekwoordelijke zakje te doen. Maar vorig week bleek het nog een stap verder te gaan. Door niets te doen geven Saoedi Arabië en de andere leden van de OPEC aan dat ze als kartel niet langer bereid zijn de productieverlagingen voor hun rekening te nemen en zo marktaandeel af te staan aan producenten zoals Rusland en vooral de Amerikaanse schalieolie.

Want naarmate de productie buiten de OPEC groeit, neemt het marktaandeel van de OPEC zelf af en daarmee de invloed van het kartel. De Saoedische minister van olie had het dan ook over een nieuw tijdperk voor de sector, waarbij de markt en niet langer Saoedi-Arabië of de Opec de prijs moet bepalen.

Bron: Express.be