Deflatie kan ECB gras voor de voeten wegmaaien

Heeft Europa de kans laten voorbijgaan om de huidige problemen bij de wortel aan te pakken? Het ziet er naar uit dat vooral de Europese Centrale Bank elke uitvlucht aangrijpt om toch maar niet tot actie te moeten overgaan. Telkens opnieuw worden toekomstige acties aangekondigd, die vervolgens steeds verder in de toekomst verschoven worden. Er lijkt een race tussen de ECB en een deflatiescenario aan de gang te zijn, waarbij de deflatie uiteindelijk de ECB het gras voor de voeten kan wegmaaien.

Keithwade
Keith Wade

Keith Wade, hoofdeconoom van de Britse fondsbeheerder Schroder Investment Management, heeft er een hard hoofd in. In zijn basisscenario verwacht hij voor de wereldeconomie in 2015 licht herstel. Het risico neigt nog altijd meer richting deflatie, waarbij vooral Europa wordt bedreigd. Daarnaast mogen ook de kansen op een harde landing in China niet onderschat worden. Er is volgens Wade wel degelijk een kink in de kabel.

Wat de wereldeconomie betreft rekent Wade op een groei met 2,80% in 2015, waarbij hoofdzakelijk de Amerikaanse economie zich van haar betere zijde zal tonen. In 2016 zou de groei nog altijd ondermaats blijven, met opnieuw een verwachte toename van het globale BBP met 2,80%. De wereldwijde inflatie wordt door hem geraamd op 2,90%, met een duidelijke invloed van de lagere olieprijzen.

Wade houdt echter ook met enkele alternatieve scenario's rekening. Naast enkele scenario’s waarin de globale groei onder de verwachtingen zou uitkomen, kan de groei ook positief verrassen. Maar deflatie blijft nadrukkelijk aanwezig, met dit scenario moet wel degelijk rekening gehouden worden. De ECB zal daarop reageren door staatsobligaties op te kopen, maar zal te laat komen om het kwaad af weren. Wade is dus zeker geen optimist.

Bron: Express.be