ASI: Ook 2019 wordt voor FAANG-belegger een moeilijk jaar

Techgiganten als Alphabet en Facebook zijn steeds meer slachtoffer van hun eigen succes en in 2019 wordt dat niet anders. Dat verwacht Karolina Noculak, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments. Zie voor haar argumenten en verdere analyse onderstaand, in het Nederlands samengevatte artikel ‘Is the US technology industry being defanged?’.

Ook 2019 wordt voor FAANG-belegger een moeilijk jaar

“In 2014 schreef Peter Thiel, de oprichter van Paypal, een opiniestuk in de Wall Street Journal waarin hij uitlegde waarom Silicon Valley het centrum van de wereld zou worden. In een omgeving zonder veel regulering noch competitie, zouden de techbedrijven winnen door nauwelijks belastingen te betalen (zoals Amazon), zoveel mogelijk content te laten delen zonder zich over copyright druk te maken (zoals YouTube), door concurrenten op te kopen (zoals Facebook) en door zo snel te groeien dat de wetgever niet kan volgen.

Die voorspelling van Peter Thiel was profetisch, maar de winsten van de techgiganten lopen steeds meer in het oog van overheden. Uit vrees onder beleggers voor extra regulering hebben de FAANG-aandelen al in de tweede helft van 2018 een flinke tik gekregen. In 2019 zal dat waarschijnlijk niet anders zijn.

Nieuwe wetgeving kan bijvoorbeeld bestaan uit maatregelen om belastingontwijking te voorkomen, uit privacywetten, of mogelijk zelfregulering binnen de sector. In november zei president Trump nog dat zijn regering anti-trustmaatregelen overweegt voor Alphabet, Facebook en Amazon.

Het tijdperk van belastingvrije winsten voor technologiebedrijven loopt daarmee dus mogelijk ten einde, maar in tegenstelling tot de dotcom-zeepbel zullen de FAANG nog vele jaren sterke reële kasstromen genereren. Waarschijnlijk zal hun winst in 2019 nog toenemen.

Aan de andere kant zijn de FAANG-aandelen reeds hoog gewaardeerd, en dat in een tijd waarin hun toekomst er uitdagender uitziet dan ooit. Hun succesvolle staat van dienst heeft geresulteerd in een overdreven positief beleggerssentiment.

Peter Thiel lijkt Silicon Valley intussen al beu te zijn, en is verhuisd naar Los Angeles. Als zijn gave om te voorspellen nog steeds intact is, en hem mogen geloven dan moeten we voor de volgende techkampioenen misschien elders kijken dan Californië.”