QE-effecten al ruim in de markten verwerkt aldus Candriam

Kijkende naar de verwachtingen voor de macro-economie lijken de meeste tekenen gunstig. Dit ondanks de forse monetaire stimuleringen en de hevige valutaschommelingen zo meldt Anton Brender van Candriam in een gesprek met Analist.be.

Lagere euro positief, QE reeds verdisconteerd in de markten

Brender stelt dat terugkijkende op het voorbije jaar vooral de Amerikaanse economie aan het heropleven is. Vooral het gestegen consumptievertrouwen en de dalende werkloosheid zijn volgens Brender significante verbeteringen van de Amerikaanse economie als geheel. Voor het komende jaar verwacht Brender een groei van circa 3 procent van de Amerikaanse economie. De seinen staan dus voor wat Amerika betreft zeker op groen.

Impact dalende olieprijs

De fors gedaalde olieprijs heeft volgens Brender vooral negatieve impact op de olie-exporterende landen en dan die van de emerging markets in het bijzonder. Deze economieën zijn al kwetsbaar en verdienen nu fors minder aan hun olie-exporten. Voor Europa is de lagere olieprijs echter weer een pre want het reduceert de productie- en transportkosten uiteraard enorm. Mede hierdoor liggen de groeiverwachtingen van Actiam over de Europese economie op 1,3 procent, licht boven de consensus. Het optimisme over de Europese economie wordt mede ondersteund door de lagere koers van de euro ten opzichte van de dollar. Hierdoor kan de Europese export een flinke boost krijgen.

De ontwikkelingen rondom de toestanden in Oekraïne kunnen echter zeker wel een fors negatieve impact hebben op de Europese economie zo stelt Brender.

QE verdisconteerd

De enorme monetaire verruimingen door middel van de Quantitative Easing (QE) programma’s hebben de beurzen een enorme boost gegeven. Mede door de enorme stroom van geld dat ook naar de obligatiemarkten ging zijn de effectieve rendementen op de meeste leningen extreem hard gedaald. Brender stelt dat mocht ook in 2015 QE’s programma’s ingezet worden dat dan de impact op de markten fors minder zal zijn.,/p>