Saudische olieminister: ‘Voor Opec is productieverlaging geen optie’

De Organization of Petroleum Exporting Countries (Opec) is niet van plan terug te komen op zijn weigering om het productieniveau te verlagen, ook al zou de olieprijs tot 20 dollar per vat terugvallen. Dat heeft Ali al-Naimi, minister van olie van Saudi-Arabië, tegenover het magazine Middle East Economic Survey gezegd.

De Saudische olieminister verdedigde daarmee tegenover het magazine de beslissing van de Opec om de productie op 30 miljoen vaten per dag te houden. Saudi-Arabië zelf heeft een dagproductie van 9,6 miljoen vaten. Al-Naimi voegde er aan toe dat ermee rekening moet worden gehouden dat de olieprijzen mogelijk nooit meer de grens van 100 dollar per vat zullen overstijgen.

“Het is niet in het belang van de Opec-leden om de productie, ongeacht de prijzen op de markt, te verlagen,” voerde Ali al-Naimi aan. “Het prijsniveau is eigenlijk irrelevant. Het is niet eerlijk om te verlangen dat de Opec de productie zou terugschroeven, terwijl andere olieproducenten hun activiteiten ongestoord zouden verder zetten of verder zouden kunnen opdrijven."

"Het zou niet logisch zijn dat de meest efficiënte producenten hun activiteiten zouden moeten terugschroeven, terwijl concurrenten met minder goede processen niet door de beperkingen zouden worden gebonden.” De Saudische minister verwijst daarbij naar de toenemende productie in de Verenigde Staten.

Gemeenschappelijk front onmogelijk

De dagproductie van de Amerikaanse oliesector is sinds het midden van het voorbije decennium met meer dan 40 procent opgevoerd. De kosten van de Amerikaanse olieproductie liggen echter drie tot vier keer hoger dan de exploitatie van petroleum in het Midden-Oosten.

“Indien Saudi-Arabië zijn productie terugschroeft, zullen de olieprijzen beginnen te stijgen, waardoor producenten in Rusland, Brazilië en de Verenigde Staten hun marktaandeel verder zouden kunnen opdrijven,” aldus Ali al-Naimi. “Er zijn nog wel pogingen ondernomen om een gemeenschappelijk front te vormen tussen de Opec en de andere producenten, maar dat heeft geen resultaten opgeleverd.”

Al-Naimi voerde wel aan dat op termijn op een gedeeltelijk herstel van de olieprijzen zal kunnen worden gerekend. “De meeste grote olieconcerns hebben hun investeringsplannen beperkt,” voert de Arabische olieminister aan. “Er is dan ook nagenoeg geen enkele activiteit meer te merken bij de exploratie van nieuwe bronnen. Daardoor zal ook geen bijkomende productie kunnen worden verwacht.”

Al-Naimi gaf verder nog aan dat Saudi-Arabië en andere producenten in de Golfregio met een productieprijs tussen 4 dollar en 5 dollar per vat goed gewapend zijn om schokken op de oliemarkt te vangen en dan ook veel sterker staan dan een aantal partijen in de rest van de wereld.

Bron: Express.be