"Amerikaanse economie blaakt van gezondheid"

Alle indicatoren wijzen erop dat de Amerikaanse economie op zijn sterkste punt staat in tien jaar. Het voorzichtige herstel dat vijf jaar geleden werd ingezet, lijkt aan kracht te winnen nu consumenten en bedrijven meer beginnen uitgeven. De werkloosheid is dalende en het vertrouwen van de consumenten in de economie is, mede dankzij de lage benzineprijzen, bijzonder hoog.

Afgelopen kwartaal groeide de Amerikaanse economie sneller dan de voorbije tien jaar. Tijdens de zomermaanden werd een economische groei met 5 procent geregistreerd, terwijl het Amerikaanse ministerie van handel slechts een stijging met 3,9 procent had verwacht.

De extra groei zou vooral het gevolg zijn van toenemende bedrijfsinvesteringen. Die vormen normaal altijd de basis voor een economisch herstel, maar waren de voorbije vijf jaar wat achtergebleven. Ook hogere consumentenuitgaven, met name aan gezondheidszorg, helpen de economische groei, samen met een kleiner handelstekort, te versnellen.

Lage benzineprijzen en dalende werkloosheid

Wall Street reageerde verheugd op de goede economische cijfers. De Dow Jones sloot voor de eerste keer boven de 18.000 punten. Dat is een groei van 8.7 procent op één jaar tijd. Ook de index Standard & Poor's bereikte recordhoogtes na een groei van 17,7 procent dit jaar. Enkel de Nasdaq tekende een licht verlies op.

“Alle data wijst erop dat de Amerikaanse consument het behoorlijk goed doet,” verklaarde Michael Gapen, economist bij Barclays . “Consumenten krijgen een duwtje in de rug door de lage benzineprijzen en voelen zich ook zekerder over hun eigen toekomst dankzij de sterkere arbeidsmarkt.”

De Amerikaanse regering gaf ook cijfers vrij waaruit blijkt dat de persoonlijke uitgaven van Amerikaanse consumenten in november een groei met 0,6 procent kenden, na een stijging met 0,3 procent in oktober. Dat is licht beter dan verwacht. De scherpe daling van de benzineprijzen en de 300.000 banen die er vorige maand bijkwamen, zouden deze maand ook moeten zorgen voor meer kerstaankopen. Het laatste rapport over het consumentenvertrouwen van dit jaar, uitgebracht door Thomson Reuters en de universiteit van Michigan, liet een kleine daling optekenen, maar met 93,6 procent is het vertrouwen nog altijd sterker dan de voorbije zeven jaar.

Bron: Express.be

'Hogere interestvoeten vanaf juni' Ondanks die goede indicatoren blijft de Amerikaanse centrale bank toch voorzichtig. Ze heeft aangekondigd de interestvoeten, die momenteel bijna op het nulpunt zitten, vanaf midden volgend jaar voorzichtig te zullen optrekken. Maar vooraleer die beslissing wordt genomen, moeten de snellere groei en dalende werkloosheid zich ook op langere termijn bevestigen. Toch verwacht Doug Handler, economist bij consultancybureau IHS, dat de sterkere economische groei zal zorgen voor hogere interestvoeten vanaf juni volgend jaar. “Het lijkt erop dat onze economie sterker is dan we een maand geleden nog dachten,” verklaarde hij. Handler denkt dat de economie dit jaar een groei tussen 2,5 procent en 3 procent zal kennen, terwijl eerder een stijging met 2 procent verwacht werd. Voor volgend jaar voorspelt hij een groei van 3 procent. Ook andere experts stelden hun groeiverwachtingen naar boven bij.