Deflatie is niet het cruciale probleem voor de Europese economie

De Europese economie vreest vooral voor een dreigende deflatie, maar de werkelijke problemen liggen elders. Dat zegt Leonid Bershidsky, Europees correspondent van het persbureau Bloomberg . Stimulerende maatregelen van de Europese Centrale Bank zullen volgens Bershidsky dan ook geen resultaten opleveren, maar wel zegt hij dat sociale zekerheid en beperkingen op de arbeidsmarkt moeten worden aangepakt.

“Een groot gedeelte van de Europese Unie wordt geconfronteerd met dalende prijzen,” aldus Leonid Bershidsky. “Tijdens het derde kwartaal van dit jaar lieten België, Bulgarije, Griekenland, Frankrijk, Hongerije, Nederland, Polen en Roemenië een deflatie optekenen. In Denemarken diende een status-quo worden gemeld."

"Desondanks bleken de betrokken landen, op uitzondering van Griekenland, een negatieve economische groei te hebben kunnen vermijden. Over de twee kwartalen lieten de betrokken landen een groei met 1,3 procent optekenen, tegenover een gemiddelde stijging met 0,5 procent in de hele eurozone.”

Sociale zekerheid en arbeidsmarkt

“Algemeen wordt vooropgesteld dat een deflatie de economische groei zal afremmen,” geeft Leonid Bershidsky aan. “Daarbij wordt opgemerkt dat de dalende prijzen de consument zullen aanzetten om bestedingen uit te stellen en niet langer te lenen. Bovendien zouden ook bedrijven minder investeren omdat ze verwachten minder omzet en winst te zullen realiseren."

"In Europa konden die consequenties tot nu toe echter niet worden opgemerkt. Er moeten dan ook andere redenen worden gezocht waarom de Europese regio economische minder goed presteert dan de Verenigde Staten. In werkelijkheid moet gekeken worden naar de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt.”

“In Duitsland hebben de retailers de overheid niet kunnen overtuigen de verplichte zondagsluiting af te schaffen, terwijl Frankrijk geconfronteerd wordt met de beruchte werkweek van vijfendertig uur,” zegt de Bloomberg -analist. “In Italië is premier Matteo Renzi er pas recent in geslaagd om de ontslagprocedures voor werknemers met contracten van onbepaalde duur te versoepelen."

"In Spanje, dat de arbeidskosten weliswaar heeft kunnen terugdringen sinds de schuldencrisis van drie jaar geleden, hebben werknemers automatisch recht op dertig dagen jaarlijkse vakantie en twaalf betaalde feestdagen. Dat is meer dan hun collega’s in de Verenigde Staten na twintig jaar trouwe dienst kunnen verhopen.”

Baltische regio met Amerikaans model

“Oost-Europese landen, die na de val van het communisme zware klappen hebben gekregen, vertonen nu één van de grootste groeicijfers van heel Europa,” stipt Bershidsky aan. “Naties zoals Letland, Litouwen en Estland hebben een zakelijk landschap dat meer gelijkenis vertoont met de Verenigde Staten dan met de Europese Unie."

"Nochtans noteren deze landen een grotere groei dan het Europese gemiddelde. In het centrum van de eurozone zou het wegsnijden van overdreven sociale kosten en arbeidsbeperkingen een economische groei kunnen genereren die de positieve evolutie in de Verenigde Staten zou evenaren, maar zou de verantwoordelijke politici bij een volgende verkiezing wel in het verlies kunnen duwen.”

“Indien Europa meer groei wenst, moet de regio zich inspireren op de zakelijke doortastendheid van de Verenigde Staten en niet naar monetaire kunstgrepen teruggrijpen,” waarschuwt Bershidsky. “Indien Europa daarentegen zijn focus wil houden op het reduceren van de ongelijkheid, moet de regio ook aanvaarden dat daarvoor met een lagere economische groei een factuur zal moeten worden betaald.”

Bron: Express.be