'Griekse uitstap uit eurozone geen onoverkomelijk probleem meer'

De Duitse regering denkt niet dat een eventiele Griekse uitstap uit de eurozone tot een onoplosbaar probleem zou leiden. Dat schrijft het Duitse magazine Der Spiegel op basis van niet nader genoemde regeringsbronnen. Zowel bondskanselier Merkel als minister van Financiën Schaüble denken dat de eurozone voldoende hervormingen heeft doorgevoerd om een zogenaamde 'Grexit' te managen, schrijft Der Spiegel. De kans op een uitbreiding van de crisis na een eventuele 'Grexit' wordt beperkt geacht, omdat zowel Portugal als Ierland gerehabiliteerd zijn.’

Verder is het bail-outfonds van de eurozone, het European Stability Mechanism (ESM), een effectief reddingsmechanisme dat nu beschikbaar is, aldus dezelde bron. Ook zouden grote banken door de bankenunie worden beschermd.

Wat de positie van Griekenland binnen de EU zou worden, eens het land uit de eurozone stapt is nog niet helemaal duidelijk.

Nog volgens Der Spiegel beschouwt Duitsland de uitstap van Griekenland onvermijdelijk mocht de linkse groepering Syriza de verkiezingen van 25 januari winnen. Alle peilingen wijzen op een overwinning voor de partij van Alexis Tsipras, al is de voorsprong op de Nea Dimokratia van ontslagnemend premier Samaras ondertussen geslonken tot 3%.

Wolfgang Schaüble had Griekenland er eerder al voor gewaarschuwd niet van het hervormingspad af te wijken. Hij zei dat elke nieuwe Griekse regering de verbintenissen aangegaan door de regering Samaras moet eerbiedigen.

Bron: Express.be