‘Wereldeconomie draait alleen nog op Amerikaanse motor’

De verwachtingen voor de wereldwijde economische groei de volgende jaren moeten naar beneden worden bijgesteld. Reden voor het grotere pessimisme zijn de tegenvallende economische prestaties in de eurozone, Japan en enkele belangrijke opkomende economieën die getroffen worden door de lagere olieprijzen. Dat is de boodschap van een rapport van de Wereldbank.

Kausnikbasu
Kaushik Basu

De cijfers tonen volgens Kaushik Basu, hoofdeconoom van de Wereldbank, aan dat de wereldeconomie zich op een verontrustend punt bevindt. Hij waarschuwt dat de wereldeconomie op dit ogenblik op slechts één enkele motor, de Verenigde Staten, blijkt te draaien.

Volgens de nieuwe ramingen van de Wereldbank zal de wereldeconomie dit jaar een groei kennen van 3 procent. In juni was er nog gewag gemaakt van een toename met 3,4 procent. Voor volgend jaar werden de groeiverwachtingen van 3,5 procent tot 3,3 procent herleid. Over twee jaar zou een groei met 3,2 procent kunnen worden geregistreerd.

Econoom Basu stelt dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië weliswaar op sterke groeivooruitzichten kunnen terugvallen, maar daar tegenover staat volgens hem de zware druk die de economieën van Japan en de eurozone ervaren. Ook de ongunstige omstandigheden in Brazilië en Rusland hebben volgens Basu een negatieve impact.,/p>

Dalende olieprijzen

Kaushik Basu ziet vooral in het lage vertrouwen bij de consumenten en bedrijven een belangrijke bedreiging voor de economische groei, samen met de beperkte ruimte bij de centrale banken om de rentes te verlagen.

Verder merkt de Wereldbank op dat de dalende olieprijzen weliswaar een positieve invloed hebben op de wereldeconomie, maar anderzijds zware consequenties hebben voor de petroleum-producenten.

Onder meer wordt erop gewezen dat de Russische economie mee onder invloed van de problemen op de oliemarkt dit jaar een inkimping met 2,9 procent zal laten optekenen, terwijl een half jaar geleden nog een daling met 0,7 procent was voorspeld.

Voor de Amerikaanse economie wordt een groei met 3,2 procent in het vooruitzicht gesteld, tegenover 2,4 procent vorig jaar. Ook in de eurozone wordt een stijging van 0,8 procent naar 1,1 procent verwacht, terwijl in Japan sprake is van een versnelling van 0,2 procent naar 1,2 procent.

In China zou daarentegen een vertraging van 7,4 procent naar 7,1 procent moeten worden genoteerd. In het algemeen kan voor de rijke landen gewag gemaakt worden van een verwachte toename van 1,8 procent naar 2,2 procent. In de ontwikkelingslanden zou er sprake zijn van een stijging van 4,4 procent naar 4,8 procent.

Potentiële bedreigingen

De Wereldbank ziet echter nog een aantal bedreigingen die deze vooruitzichten zouden kunnen verstoren. “Onder meer zou rekening moeten worden gehouden met een financiële crisis indien investeerders hun kapitaal uit opkomende markten terughalen om te kunnen inspelen op de stijgende intrestvoeten en de verbeterde economische vooruitzichten in de Verenigde Staten,” wordt er opgemerkt.

“Dat zou de valuta van opkomende markten in het gedrang kunnen brengen en een gevaar kunnen opleveren voor bedrijven die in Amerikaanse dollars hebben geleend. De situatie zou kunnen vergeleken worden met de Aziatische financiële crisis tijdens de tweede helft van de jaren negentig.”

“Ook de conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten zouden de economische groei kunnen verstoren,” aldus de Wereldbank. “De Chinese economie zou bovendien in een gevaarlijke vertraging terecht kunnen komen."

"Tevens zouden zware verwoestingen kunnen worden aangericht in de Sub-Sahara, die normaal dit jaar een groei met 4,6 procent zou moeten kunnen laten optekenen, indien men er niet in slaagt om de ebola-uitbraak onder controle te krijgen.”

Bron: Express.be