‘Olieprijs van 32 dollar is niet langer een utopie’

Een olieprijs van 32 dollar per vat lijkt niet langer een utopie. Inmiddels is de prijs al ver onder de grens van 50 dollar teruggevallen en er is weinig kans dat de olieproducenten hun activiteit zullen terugschroeven om de prijzen opnieuw op te drijven. Dat zegt Steve Levine, specialist geopolitiek bij het magazine Quartz.

Hij wijst erop dat de olieprijs al met meer dan 60 procent is gedaald tegenover zijn piekniveau in juni vorig jaar. Indien de huidige trends zich verder zetten, mag volgens Levine dan ook niet worden uitgesloten dat de prijs uiteindelijk zal uitkomen op een bedrag van 32 dollar, dat ook werd opgetekend tijdens de grote economische wanorde zeven jaar geleden.

Crisisvergadering

“Er wordt gezegd dat de Organization of the Petroleum Exporting Countries (Opec) nog deze maand een crisisvergadering zou houden om in te grijpen en de productie te verlagen,” zegt Steve Levine. “Suhail Mohamed Faraj al-Mazrouei, olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft echter al onmiddellijk aangegeven dat er van de productiebeperking geen sprake kan zijn."

"Volgens al-Mazrouei zal zijn land de dagproductie over een periode van twee jaar zelfs met 0,5 miljoen vaten naar 3,5 miljoen vaten opdrijven. Hij voegde er aan toe dat vooral de schaliegas-productie in de Verenigde Staten, die met een hogere kostenstructuur rekening moet houden, het zwaarst door de lage prijzen zal worden getroffen.”

“De lage prijzen vormen echter een probleem voor de landen die het meest afhankelijk zijn van hun olieproductie, zoals Venezuela, Iran en Nigeria,” geeft Steve Levine aan. “De Venezolaanse president Nicolas Maduro is in China en bij de Opec al gaan bedelen om financiële middelen vrij te krijgen om de economie van zijn land te redden."

"Maduro heeft ook de andere producenten opgeroepen om de productie terug te schroeven. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft al zwaar uitgehaald naar Saudi-Arabië en Koeweit, die hij de grote verantwoordelijken noemt voor de prijsdalingen, die hun eigen individuele belangen zouden dienen.”

Geen vergelijking met het verleden

Geen enkele analist houdt er rekening mee dat de olieprijs tot een dieptepunt van 32 dollar zou kunnen terugvallen,” geeft Steve Levine toe. “Wel is er een consensus dat de huidige situatie niet vergeleken kan worden met vroegere prijsdalingen. In eerste instantie geven de analisten toe dat de dalprijzen veel langer zouden kunnen aanhouden dan in het verleden."

"Daarbij wordt opgemerkt dat schalieproductie heel anders is gestructureerd dan de traditionele winning. Bij traditionele offshore operaties kan tussen exploratie en productie een periode van vijf tot tien jaar liggen, maar bij schalieproductie kan die wachttijd in amper twaalf landen worden overbrugd, zodat producenten snel op marktevoluties kunnen inspelen.”

“Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat onderaannemers voor boorplatformen en medewerkers al veel minder kosten aanrekenen dan in het verleden,” stipt Levine nog aan. ,em>“Daardoor is een break-even voor booroperaties volgens een aantal analisten inmiddels al gedaald tot ongeveer 55 dollar per vat."

"Enkele maanden geleden nog werd opgemerkt dat voor een massale schalieproductie een prijsniveau van 90 dollar tot 100 dollar noodzakelijk zou zijn. In december gaf Rex Tillerson, chief executive van Exxon Mobil , echter aan dat zijn bedrijf al winstgevend zou kunnen produceren vanaf een prijs van 40 dollar per vat.”

Bron: Express.be