Griekse 'bank run' is begonnen

De meeste Grieken stellen de betalingen van hun belastingen uit tot ze duidelijkheid hebben over de toekomst van hun land na de verkiezingen van 25 januari. Volgens de krant Kathimerini heeft de Griekse staatskist op dit moment 80% minder belastingen kunnen innen in vergelijking met een jaar geleden. In de maand januari zou de Griekse schatbewaarder zo’n 4,5 miljard euro moeten incasseren, maar daar is volgens ambtenaren van de belastingdienst weinig van te merken. De inkomsten zouden 70 à 80% achter op schema liggen.

Noodkredieten

Maar er is meer slecht nieuws. Op wat een herhaling van de crisis van 2011 lijkt, zouden 2 Griekse banken de voorbije dagen opnieuw een beroep hebben moeten doen op het ELA (Emergency Liquidity Assistance), een Europees noodfonds dat banken in moeilijkheden - en die onvoldoende garanties kunnen voorleggen om rechtstreeks bij de ECB te lenen - van liquiditeiten voorziet, iets wat typisch gebeurt wanneer grote aantallen spaarders gelijktijdig hun geld komen ophalen, de zogenaamde bank run’.

De ELA hanteert dan ook een gans andere rentevoet dan de ECB - 1,55% vergeleken met 0,05%.

In december zagen Griekse banken netto 3 miljard van de bankrekeningen wegvloeien, een beweging die zich ook in januari gewoon doorzet.

Bron: Express.bbe