Compromis moet Duitse gunst winnen voor deflatie-maatregel

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), hoopt een compromis te hebben kunnen uitwerken waardoor de bezwaren van Duitsland tegen een aantal specifieke impulsen voor de ondersteuning van de Europese economie zouden kunnen worden weggewerkt. Dat zegt Claire Jones, eurozone-specialist bij de Britse zakenkrant Financial Times.

Mariodraghi
Mario Draghi

Duitsland vreest volgens Jones immers dat stimulerende maatregelen, zoals de aankoop van overheidsschulden (quantitive easing), voor een aantal landen in de periferie van de eurozone een aanleiding zouden kunnen vormen om de opgelegde budgetverplichtingen te laten vieren.

“Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank een massale aankoop van overheidsschulden zal aankondigen om de eurozone van een deflatie te redden,” zegt Claire Jones.

“Door die maatregel zou de Europese Centrale eenzelfde strategie adopteren als de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England, die door het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis al tot een quantitive easing waren overgegaan."

"De plannen van de Europese Centrale Bank botsten echter op een zwaar verzet van het Duitse politieke en economische establishment, waar immers gevreesd wordt dat een aantal zwakkere eurolanden door de maatregel minder druk zouden ervaren om de geëiste economische hervormingen door te voeren.”

Aansprakelijkheid

“Mario Draghi heeft bij de Duitse regering echter een plan ingediend waarbij de centrale banken van de eurolanden alleen eigen staatsleningen zouden kunnen opkopen,” aldus Claire Jones. “Door die beperkingen zouden de lidstaten immers niet langer aansprakelijk worden voor risico’s op de leningen van andere landen."

Ook zouden een aantal andere beperkingen worden voorzien om aan de Duitse bezwaren tegemoet te komen. De eurozone-specialiste voegt er aan toe dat Draghi naar een maximale consensus over quantitive easing streeft, want een hoge graad van dissidentie zou kunnen leiden tot een verlies van vertrouwen in de mogelijkheden van de Europese Centrale Bank om de inflatie-doelstellingen te realiseren.

Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank, gaf eerder al aan dat een quantitive easing zonder enige verantwoordelijkheid van de nationale centrale banken het pad zou vrijmaken voor een illegale herverdeling van de risico’s tussen de belastingbetalers in de eurozone.

Bron: Express.be