Groep Franse intellectuelen start crowdfundingcampagne voor Griekenland

Een groep van zeven Franse intellectuelen heeft een crowdfundingcampagne voor Griekenland gelanceerd. Ze roepen op online donaties te doen die bestemd zijn voor een Griekse organisatie die projecten rond voeding, gezondheidszorg en onderwijs steunt. De initiatiefnemers, waaronder academici, filmmakers en artiesten, zeggen beschaamd te zijn dat de Grieken door de Europese Unie aan hun lot worden overgelaten zo stelt de website Worldcrunch.

De groep van zeven noemt zichzelf Interdemos - verwijzend naar een Griekse term voor intermenselijke relaties. Mede-initiatiefneemster Sophie Whanich, een bekende Franse historica, zegt te vragen dat iedereen die gelooft in het onmogelijke geld zou overmaken via het online crowdfundingplatform KissKissBankBank. Op die site werd een campagne onder de naam ‘De Peuple à Peuple’ opgestart.

Symbolische actie

Het gaat om een symbolische actie, al zal het ingezamelde geld wel gebruikt worden om de Griekse organisatie Solidarity4ALL te steunen. Die organisatie probeert de armste Grieken toegang te bieden tot voeding, gezondheidszorg en onderwijs. Interdemos hoopt op één week 300.000 euro in te zamelen. De totale Griekse staatsschuld bedraagt 320 miljard euro.

“Het is een vorm van politieke actie,” zegt schrijfster Marie Cosnay, één van de andere initiatiefnemers van het project. “We doen dit ook voor onszelf. Ons geld aan de Grieken geven is een manier om de autoritaire politiek van de Europese Centrale Bank af te wijzen.”

“De Grieken stemden voor een andere manier van leven,” zegt Whanich nog. Ze vindt dat de beslissingen van de Europese Unie erop neerkomen dat de Grieken aan hun lot worden overgelaten. Dat is volgens haar beschamend.

Op dit ogenblik staat de teller van de actie al op 111.000 euro. Donateurs krijgen ook een cadeau van de initiatiefnemers, afhankelijk van de omvang van de storting.

Bron: Express.be