Pessimisme over obligaties overdreven aldus BNY Standish

Er is meer geld in de wereld. Sinds de financiële crisis hebben centrale banken de wereld overspoeld met geld en het ziet er niet naar uit dat ze er voorlopig mee zullen stoppen. Dat biedt zowel kansen als uitdagingen, stelt Raman Srivistava, vice-CIO bij BNY Standish.

Een van de gevolgen is dat de jacht naar rendement extra kapitaal naar risicovollere assets stuwt. Wat minder bekend is is de mate waarin de markt door de jaren heen structureel gegroeid is. Ook de participatie van particuliere beleggers is explosief gestegen. Tegelijkertijd neemt het vermogen van de markt af om om te kunnen gaan met sterke in- of uitstroom. Regulering dwarsboomt de rol die banken daarin speelden.

Srivastava wijst erop dat de liquiditeit van de obligatiemarkten altijd al veel lager is dan van aandelenmarkten. Beleggers moeten zich bewust zijn van de implicaties. Standish neemt daarom tactischer posities in. Men moet niet alleen op de fundamentals letten, maar ook op de technische factoren binnen fixed income. Er ontstaat een situatie waarin de markten overdreven kunnen reageren op een gebeurtenis. Beleggers moeten daarmee om kunnen gaan.

Pessimisme EMD overdreven

Kansen ziet Srivastava met name in EMD. Het pessimisme rond dat schuldpapier is overdreven. Grote kansen gloren zodra er meer duidelijk is over het rentebeleid van de Fed en meer stabiliteit ontstaat rond de olieprijzen. Standish verwacht dat dit de komende drie maanden gebeuren zal.