BNY Mellon: Gelijktijdige groei-boost leidt tot nieuwe G4

Momenteel zit de wereldeconomie gevangen in ondermaatse groei. Tijd om eens vooruit te blikken naar een economische lente. BNY Mellon IM heeft onderzocht wat de impact kan zijn als de vier grootste economieën ter wereld tegelijkertijd opbloeien. VS, Japan, China en India verkeren allen in een fase van herstel en/of hervorming.

Japan kent de meest stabiele regering in decennia. De Bank of Japan wist de markten al twee keer te verrassen met het ruime beleid. In de VS daalt de werkloosheid verrassend snel. Xi Jinping heeft zijn macht snel geconsolideerd en werkt aan economische hervormingen. Modi belooft India zijn economisch momentum terug te geven.

Een opvallende samenloop van omstandigheden in de door BNY Mellon benoemde G4, stelt Simon Cox. Deze samenloop creëert de verleidelijke gedachte dat de G4 hun economische potentieel ongeveer tegelijkertijd realiseren. Het scenario is optimistisch maar niet utopisch, contrair maar niet gek, stelt Cox.

Zouden de G4 tegelijkertijd opbloeien, dan zijn de gevolgen indrukwekkend. Samen zijn ze goed voor 45% van het wereldwijde BBP , consumeren ook evenzoveel energie en dragen voor meer dan de helft bij aan de groei van de wereldeconomie. Het zou de olieprijs weer terugbrengen op het niveau van 100 US dollar per vat.