Bankautomaten moeten recordbedragen uitbetalen

Belgische consumenten hebben vorig jaar aan bankautomaten een recordbedrag van 42 miljard euro afgehaald. Dat heeft de krant De Tijd gemeld op basis van cijfers van Febelfin, de beroepsvereniging van de financiële sector. Het afgehaalde bedrag is over een periode van vijf jaar met 17 procent gestegen.

Er wordt gewag gemaakt van een opmerkelijke vaststelling. Economen zoals Peter Bofinger of Kenneth Rogoff hebben immers recent nog eens een lans gebroken voor het afschaffen van contant geld. Onder meer kleine handelaars vormen volgens de sectororganisatie echter een belangrijke pijler voor de nood aan cash geld.

Daarnaast moet er volgens Febelfin ook rekening mee gehouden worden dat alleen contante transacties anonieme betalingen toelaten. De sectororganisatie wijst er wel op dat de productie en het beheer van contant geld een jaarlijkse kostprijs heeft van 129,5 euro per Europeaan.

Leo Van Hove, professor economie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zegt dat de banken cash betalingen meer moeten ontraden.

Bron: Express.be