Schroders: Chinese correctie strooit zand in groeimotor

De Chinese aandelenmarkten boden beleggers torenhoge rendementen; op een gegeven moment stonden de beurzen maar liefst 60% hoger dan aan het begin van het jaar. Maar de stemming is omgeslagen, schrijft Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders . De marktcorrectie vormt een bedreiging voor het herfinancieren van de Chinese economie en een forse hindernis om de groeiverwachting van 7% te realiseren.

Craigbotham
Craig Botham

Groei geremd door correctie

De rally die afgelopen maart was ingezet, was compleet losgeslagen van zijn economische fundamentals. Zwakke macrocijfers begin dit jaar én in maart leidden tot de gedachte dat steunmaatregelen niet konden uitblijven - ze werden zelfs beloofd. Liquiditeitsinjecties door de centrale bank beïnvloedden het sentiment verder. De koers-winstverhoudingen waren zo irrationeel hoog opgelopen dat een correctie onvermijdelijk was.

Vooral de beleggers die met geleend geld de beurs op zijn gegaan, lijden de meeste pijn. De macro-economische consequenties van de correctie zijn nog onduidelijk. In de VS zou een dergelijke rally geassocieerd worden met toenemende welvaart; in China ligt dit minder voor de hand. De correctie kan echter wel een negatieve impact daarop hebben. De economische groei in het derde kwartaal zal een tik krijgen.

Is de marktcrash een voorbode van een harde landing?

De correctie ondermijnt het vertrouwen in de almachtige overheid dat zij de economie in goede banen leidt. Botham denkt dat de reële economie voldoende losstaat van de aandelenmarkten en de impact van de correctie beperkt blijft tot die financiële instellingen en particulieren die op de rally konden meeliften en vervolgens hard gecrasht zijn.

Ook hindert de correctie de aanpak van de schuldenberg bij lokale overheden en staatsbedrijven en maakt het de herkapitalisering van banken lastig.