Waarderingen van energiebedrijven doen watertanden

De verkoop van hoogrentende obligaties van energiebedrijven leidde tot enkele zeer aantrekkelijke waarderingen voor beleggers, zegt Ken Leech van Western Asset (een Legg Mason onderneming).

Volatiele olieprijs

Kenleech
Ken Leech

Ken Leech, Chief Investment Officer van Western Asset dat $454.8 miljard aan vastrentende activa* beheert, zei dat van een aantal energiewaarden de prijs omlaag gesleurd was door de golf van lukrake verkopen veroorzaakt door de steile daling van de olieprijs. De prijs van Brent Crude olie viel van meer dan $100 per vat naar minder dan de helft gedurende het afgelopen jaar, vooraleer een marginaal herstel naar $60 plaatsvond.

Sommige beleggers voorspelden dat een aantal energieobligaties ten onder zouden gaat na de correctie, maar Leech zei dat veel waarden de huidige prijsdaling van de grondstof kunnen overleven en daarom over-verkocht waren.

“Er is dit jaar heel wat gebeurd in de markt van hoogrentende energieobligaties, en de bedrijven die we kopen kunnen het hoofd bieden aan olieprijzen van $50 gedurende de volgende vijf jaren,” zei hij. “De waardering van sommige bedrijven doen je watertanden, vooral omdat ze het vermogen hebben om de productie te beperken en de kosten te verminderen, wat hen in staat stelt om de instorting van de olieprijs beter te boven te komen dan sommigen vrezen.”

Leech is fondsbeheerder van het Western Asset Opportunities Bond fonds met activa ter waarde van $4,1 miljard **. Hij zei dat de algemene omgeving ondersteuning blijft leveren voor risico-activa versus overheidsschuld.

Voorkeur langere looptijden

“Gezien het lange rendement van staatsobligaties en ons toegenomen optimisme i.v.m. de groei, geloven we dat risico-activa beter kunnen presteren dan overheidsobligaties,” zei hij. Leech voegde er aan toe dat naar zijn mening Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd waarde blijven bieden. “De Amerikaanse rendementscurve is steiler geworden aangezien de rendementen van staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar gestegen zijn. Dit betekent dat we dalende rendementen hebben op de korte termijn veroorzaakt door zwakke economische gegevens, maar stijgende rendementen op 30 jaar, zei Leech.

“Dit levert een verschil op van bijna 100 basispunten tussen staatsobligaties op 10 en op 30 jaar, wat uiterst zeldzaam is. Deze curve kan afvlakken want de stijging van de rente heeft waarde gecreëerd.”