Skagen verwacht wel lagere rente

Het tweede kwartaal mag hem dan verrast hebben, maar in tegenstelling tot wat de meeste analisten verwachten, denkt Torgeir Høien, fondsbeheerder van Skagen Tellus, dat de rente - net als de inflatie - toch echt weer omlaag gaat. Hij ziet veel parallellen met Japan.

Torgeirhoien
Torgeir Høien

Volgens de Noorse fondsbeheerder komt dat door een combinatie van de groei- en de inflatieverwachting. De langetermijnrente bestaat uit een reële rente en een inflatie component. Zowel de reële rente als de inflatieverwachting stegen in het tweede kwartaal en daarmee ook de langetermijnrente.

De hogere inflatieverwachting is echter van voorbijgaande aard, denkt Høien, want het ruime monetaire beleid heeft op de lange duur een tegengesteld effect. Net als in Japan, waar jaren van ultralage rente niet hebben geleid tot een hogere inflatie, ziet Høien een soortgelijke ontwikkeling in andere ontwikkelde economieën. Ook in het VK en Zwitserland daalde de inflatie terwijl tegelijkertijd een enorm ruim monetair beleid werd gevoerd en de economie gezonde groei vertoonde.

Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de inflatie in de VS terugvalt richting de nul, meent de Noor. Een trigger daarvoor kan een rentestap van de Fed zijn. Het kortetermijneffect van een iets hogere rente is een iets lagere inflatie. Zowel het langetermijneffect van het monetaire beleid van de VS, als het kortetermijneffect van een kleine verkrapping wijzen op een lagere inflatie.

Daarom concludeert Høien dat een structureel lage inflatie de inflatieverwachting zal drukken en dat daarom de langetermijnrente moet dalen. Mede gezien het feit dat er geen versnelling van de economische groei valt in te prijzen.