NN voorziet meer winst in Europa dan in VS

2015 wordt het eerste jaar sinds 2007 waarin de winstcijfers van de eurozone hoger uitvallen dan die van de VS, aldus NN Investment Partners (NN IP), de vermogensbeheerder die voorheen bekend stond onder de naam ING Investment Management.

Patrickmoonen
Patrick Moonen

Hoewel de winst in de VS in het tweede kwartaal iets hoger was dan verwacht, waarbij ongeveer 70% van de bedrijven boven verwachting presteerden, gaat NN IP ervan uit dat de winstgroei nog een aantal jaren onder het gemiddelde zal blijven.

Redenen daarvoor zijn onder andere:

Winstmarges: Deze liggen dicht bij het topniveau van 2007 toen de opbrengsten sneller stegen dan de lonen en de dollarkoers gunstiger was dan nu het geval is. Momenteel verbetert de arbeidsmarkt, waardoor er waarschijnlijk wat opwaartse druk op de lonen komt (hoewel dit nu nog niet zichtbaar is).

Verdere stijging van de dollar: De Fed zal waarschijnlijk in het 4e kwartaal de rente verhogen. Hierdoor zou de koers van de dollar verder kunnen stijgen, wat de export belemmert.

Positie in de winstcyclus: Momenteel liggen de winsten meer dan 20% boven de lange termijn trend. Dit is al eens eerder gebeurd, maar uiteindelijk kwamen de winstcijfers altijd weer terug naar het gemiddelde. Dit betekent dat de groei over enige tijd waarschijnlijk onder de huidige trend zal liggen.

Patrick Moonen, Senior Strateeg Multi Asset bij NN Investment Partners: "Voor de winstcijfers in de eurozone ligt de situatie heel anders dan in de VS."

"Ten eerste verwachten we in Europa heel behoorlijke winstcijfers over het tweede kwartaal. De macro-economische omstandigheden verbeteren waarbij vooral de perifere landen het goed zullen doen; de gunstige invloed van de afzwakkende euro; en de hoge operationele leverage waardoor de marges, die zich nog helemaal niet hebben hersteld, kunnen verbeteren. De zwakke arbeidsmarkt zal de loonstijgingen drukken wanneer die niet gepaard gaan met productiviteitsverbetering. Hierdoor zal 2015 het eerste jaar sinds 2007 worden waarin de winstcijfers van de eurozone hoger uitvallen dan die van de VS." "Ten tweede ligt de winst van de eurozone nog steeds dicht bij het dieptepunt van de huidige cyclus, waarbij de daadwerkelijke winstcijfers 20% onder de trend liggen. De vooruitzichten voor de komende jaren lijken dan ook positiever dan die voor de VS."

Volgens Moonen is er echter één factor die de winstvooruitzichten voor Europa kunnen verstoren en dat is China. Voor deze regio verwachten Europese bedrijven moeilijke operationele omstandigheden, aangezien de autoverkopen in China en het verbruik van cement op jaarbasis aanzienlijk is verslechterd.