Standard Life over de QE-effecten op corporate credit

Wat is nu echt de impact van de kwantitatieve verruiming door de ECB op de markt voor bedrijfsobligaties? Die vraagt stelt Felix Freund, investment director fixed interest bij Standard Life Investments in een nieuwe Global Spotlight.

Het programma van de ECB is vergelijkbaar met dat van de Fed, maar gekeken naar de totale netto uitgifte van schuldpapier is het groter in omvang. Dat zou een extra stimulans moeten geven, omdat de uitstaande beschikbare schuld op de markt krimpt. Veel institutionele beleggers in Europa verplaatsen zich richting investment grade bedrijfsobligaties, terwijl particuliere beleggers eerder hoger renderende assets verkiezen.

De ECB heeft het signaal afgegeven dat het programma uitgebreid kan worden richting bedrijfsobligaties als de doelstelling niet bereikt wordt. Theoretisch gezien zou QE een sterke impuls moeten geven aan de Europese bedrijfsobligaties. Na een kortstondige opleving blijven de prestaties van dit schuldpapier echter achter. Freund verklaart dit uit een aantal factoren:

Beleggers anticipeerden al langer op QE en hebben hun posities al bijtijds ingenomen

  • De groei- en inflatieverwachtingen zijn voor de eurozone naar boven bijgesteld, daardoor opstaan zorgen over de waarderingen van obligaties ondanks het opkoopprogramma
  • Bedrijven en banken buiten de eurozone hebben gebruik gemaakt van de goedkope euromarkt en de markt overspoeld met nieuw schuldpapier
  • Daarnaast spelen Griekenland, China en een beleidswijziging van de Fed ook een rol

    Impact van QE op banken en bedrijven?

    Bedrijven profiteren van historisch lage financieringskosten, desondanks groeien de investeringen mondjesmaat. Tot nu toe is er nog geen sprake van een opleving van de overname-activiteiten. Freund houdt hier wel rekening mee en ziet het als een mogelijk risico voor de sterke bedrijfsbalansen in Europa.

    Freund denkt dat de maatregelen van de ECB leiden tot een geleidelijk herstel van de groei en de investeringen in Europa. Bedrijven profiteren van de zwakke euro en de lage financieringskosten, maar investeringen worden uiteindelijk bepaald door de verwachte vraag naar producten of diensten.

    Bedrijfsobligaties profiteren van het lage rendement op staatspapier, waardoor meer beleggers de overstap maken naar investment grade bedrijfsobligaties. Freund verwacht dat in euro genoteerde investment grade bedrijfsobligaties op korte termijn beter zullen presteren dan in US dollar of Sterling genoteerde investment grade bedrijfsobligaties als gevolg van de verschillende signalen die deze economieën en hun centrale banken afgeven.