Standard Life Investments: Devaluatie renminbi pakt goed uit

De devaluatie van de renminbi veroorzaakte een schokgolf in de financiële markten. Men legde de onverwachte stap uit als ofwel het begin van een valutaoorlog, ofwel een poging om de munt klaar te stomen voor opname in het SDR-mandje van het IMF. Alex Wolf, econoom opkomende markten bij Standard Life Investments, ziet de stap van de PBoC als een beleidshervorming waarmee China haar kapitaalmarkt geleidelijk liberaliseert en zij haar monetaire beleid vormgeeft. Alex Wolf meent dat dit positief uitpakt voor de ontwikkeling van de wereldeconomie.

Alexwolf
Alex Wolf

Tempering China

De markten hadden vooral last van de uitleg dat China een paniekerige poging ondernam om de vertragende economie te stimuleren. Daarnaast was de timing van de devaluatie ongelukkig - net na bekendmaking van een reeks van slechte exportcijfers. Wolf ziet de beleidswijziging vooral als de erkenning dat er een hogere mate van valutavolatiliteit moet worden toegestaan als de kapitaalmarkten geliberaliseerd worden. Een drastischer devaluatie zou nodig zijn om de export te stimuleren. De Chinese autoriteiten lieten enkel de kunstmatig hoge wisselkoers los om de koers meer te laten bepalen door de marktprijs.

De ’impossible trinity’ komt hier om de hoek kijken. Als China haar kapitaalmarkt wil liberaliseren en een autonoom monetair beleid wil voeren, dan moet het een flexibele wisselkoers accepteren. Zolang de devaluatie geleidelijk plaatsvindt en in lijn met de ontwikkeling van de economische fundamentals, gaat er geen enkele destabiliserende werking vanuit. Per saldo pakt de beleidswijziging zelfs positief uit voor de wereldeconomie omdat de Chinese overheid nu beter in staat zal zijn de economie te ondersteunen indien nodig en zodoende een scherpe groeivertraging van de Chinese economie onwaarschijnlijker maakt, denkt Wolf.