Lombard Odier start smart bèta fonds in EM

Vandaag wordt Europa's eerste fundamenteel gewogen UCITS ETF aangeboden, die toegang biedt tot staatsobligaties uit emerging markets in lokale valuta. De verhandeling vindt plaats op de London Stock Exchange Group (LOCL LN).

Deze fysiek gerepliceerde ETF volgt een index waarin de opkomende landen een weging krijgen op basis van fundamentele-, yield- en liquiditeitscriteria. De focus is gericht op de terugbetaal-capaciteit van ieder land, in tegenstelling tot de gebruikelijke marktgewogen indices waarin het land met de meeste schuld de zwaarste weging krijgt.

Dit fonds biedt onder andere toegang tot obligaties uit China en India, die niet in de reguliere marktgewogen indices opgenomen zijn. De fundamentele weging sluit hierdoor beter aan bij de economische activiteit, aangezien China en India samen goed zijn voor meer dan 50% van het bruto binnenlands product van opkomende landen.

Indexrendement: (van 31 december 2004 tot 31 augustus 2015*):

5,82% geannualiseer rendement; per jaar een 0,90% beter rendement dan bijvoorbeeld de marktgewogen, JPM GBI-EM Global Div (Unhedged) USD Index . Sharpe ratio van 0,53 op basis van risico-rendement over dezelfde periode, ten opzichte van een Sharpe ratio van 0,29 voor de marktgewogen index. Hieruit blijkt dat een beter rendement wordt behaald per risico-eenheid, als gevolg van de smart bèta methodologie.

* Bron: Lombard Odier Investment Managers per 31 augustus 2015. Index data van 31 december 2004 t/m 12 januari 2010 (oprichtingsdatum van de index) is gesimuleerd op basis van de huidige indexmethodologie. Er is geen garantie dat de methodologie precies dit resultaat had opgeleverd tot aan oprichtingsdatum. Als gevolg hiervan kan het rendement afwijken van het hierboven getoonde rendement. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.