Schroders noemt Europese aandelen ´safe haven´

Te midden van de toenemende onzekerheid in de wereldeconomie functioneren Europese aandelen als een soort safe haven, zeker vergeleken met andere markten op het wereldtoneel, stelt Rory Bateman, hoofd Europese aandelen bij Schroders .

Hij ziet drie kernrisico’s voor de Europese aandelenmarkten:

  • Griekenland
  • Renteverhoging in de VS
  • Harde landing van Chinese economie

    Rorybateman
    Rory Bateman

    De onrust rond Griekenland is op de lange baan geschoven. Een Amerikaanse rentestap is nog nooit met zoveel voorbereiding en anticipatie gepaard gegaan als deze keer. De markten hebben de aanstaande renteverhoging intussen wel ingeprijsd.

    Een vertraging in China is onvermijdelijk, onzeker is alleen de mate waarin. De recente volatiliteit is veroorzaakt door de vrees voor het onvermogen van de Chinese beleidsmakers om de transitie van de economie in goede banen te leiden. Een Chinees beleid voorspellen is nagenoeg onmogelijk. Bateman signaleert dat de export van de EU naar China beperkt is (EUR 165 miljard) -zeker in vergelijking met de intra-EU handel (EUR 2800 miljard) - en dat alleen specifieke Europese industriële sectoren geraakt worden door een Chinese vertraging.

    Ondertussen treedt het in Europa in en neemt het momentum toe, gezien de groei van de kredietverlening, de structurele hervormingen en het groeiend producenten- en consumentenvertrouwen. De groei in Europa komt met name voort uit de binnenlandse vraag en kan daarom doorzetten, ondanks strubbelingen in China.

    Wel zijn er factoren die de ECB nauwlettend in de gaten moet houden, omdat zij mogelijk om een beleidsreactie vragen:

  • deflatoire effecten van grondstoffen- en importprijzen op de Europese inflatieverwachtingen;
  • valutadevaluaties in opkomende markten tasten de concurrentiekracht van de euro aan.

    Schroders geeft de voorkeur aan bedrijven die met name actief zijn op de Europese markt. De komende twaalf maanden blijven Europese aandelen een veilige haven, vergeleken met de onrust in de rest van de wereld. De beleggers doen er goed aan om de huidige dip in de markten aan te grijpen om hun beleggingen in Europese aandelen te vergroten.