Standard Life ziet stabilisaties in VS en EU

In alle tumult van de afgelopen tijd vergeet je wel eens dat de stress vooral ligt bij opkomende markten en grondstoffenproducenten. Want in ontwikkelde en grondstof-importerende landen houdt de groei juist goed stand. 'Wat zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt?' vragen Jeremy Lawson en James McCann zich af van Standard Life Investments.

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Phillips-curve vlakt af

Economen gebruiken de Phillips-curve om de implicaties van het werkloosheidscijfer te meten die rekent met een negatieve correlatie tussen werkloosheid en inflatie. Volgens Jeremy Lawson, hoofdeconoom, is die relatie er alleen op korte termijn en daarnaast is de curve minder steil geworden dan vroeger. Dat verklaart waarom inflatie maar zo weinig stijgt, nu de werkgelegenheid weer toeneemt.

Anderzijds helpt een vlakkere curve de centrale banken van de VS en het VK om het ruime beleid geleidelijk af te bouwen, zonder dat de inflatie gierend uit de bocht vliegt.

Renteverhoging in september OK, maar december waarschijnlijker

Lawson vindt dat de Fed lang genoeg heeft gewacht met het normaliseren van de rente, maar hij vermoedt dat een ’dovish’ Yellen liever nog langer wacht tot de markten gekalmeerd zijn. Blijft staan dat het pad dat daarna wordt gevolgd belangrijker is dan het moment van de eerste rentestap. Volgens de berekeningen van Standard Life Investments zit er nog altijd substantieel zwakte in de arbeidsmarkt en zal dat pas tegen eind 2016 verdwijnen. Dat onderstreept waarom de normalisatie van het monetair beleid heel geleidelijk plaats moet vinden.

Werkgelegenheid in Europa wint aan momentum

De afgelopen twaalf maanden is de werkloosheid in de eurozone met 1% afgenomen en dit lijkt aan momentum te winnen. Het goede nieuws is dat in grote delen van de muntunie de arbeidsmarkt tekenen van herstel vertoont. Het slechte nieuws is dat er uitzonderingen op bestaan, waar de werkloosheid hoog blijft, zoals in Frankrijk. James McCann, Europees econoom, wijst erop dat de relatief hoge werkloosheid niet betekent dat er ook een zee van reservecapaciteit is.

Er zullen jaren van bovengemiddelde groei nodig zijn om de reservecapaciteit die er is volledig te benutten. Reflatie is een zaak van lange adem.