Minder aanbod grondstoffen aldus ETF Securities

Na vijf jaar van negatieve prijsprestaties krimpt eindelijk het aanbod van een aantal grondstoffen. Bij koper, platina, graan en zelfs suiker, treedt dit jaar een tekort in het aanbod op. Dat reduceert de sterk opgelopen voorraden in deze grondstoffen. Daarentegen blijft er tot minstens medio 2016 teveel olie op de markt stromen, maar ook daar zien de grondstoffenspecialisten van ETF Securities een kentering.

De kapitaalinvesteringen in upstream-activiteiten van olie (exploratie, ontwikkeling en productie) zijn drastisch teruggeschroefd als gevolg van de lage olieprijs. Deze lage prijs dwingt de markt een nieuw evenwicht te zoeken. Hier gaat tijd overheen. ETF Securities gelooft dat het tijdperk van olieprijzen van 100 dollar per vat definitief voorbij is, een nieuw marktevenwicht in 2017 zal de prijs tot maximaal 80 dollar per vat laten stijgen.

In de nieuwe Commodity and Foreign Exchange Outlooks Q4 2015 signaleren de specialisten van ETF Securities enkele risico’s die de grondstoffenprijzen kunnen beïnvloeden. Naast macro-economische risico’s, die een uitstel van een renteverhoging tot gevolg kunnen hebben (wat weer positief zou zijn voor de goudprijs), zijn dit meteorologische risico’s, zoals het El Niño-effect - de zwaarste sinds 1997 - dat zich momenteel laat gelden. Dit kan leiden tot een prijsstijging van graan, cacao en suiker, terwijl koffie-, soja- en US aardgasprijzen onder druk komen te staan.

Het Volkswagen-schandaal werpt ook zijn schaduw over platina en palladium. De premie van platina ten opzichte van palladium staat op het laagste niveau in 13 jaar. Palladium wordt vooral toegepast in de katalysatoren van benzine-auto’s. De mogelijke verschuiving van de vraag van diesel naar benzine, heeft de prijs van palladium juist opgedreven.

FX in greep van centrale bankiers

De lage olieprijzen dempen de inflatie wereldwijd. Hierdoor zullen veel centrale banken hun verruimende monetair beleid continueren tot einde 2015 en zelfs in 2016. Hiermee zal richting worden gegeven aan de valutamarkten. Omdat de beleidsrente laag zal blijven om de economie te stimuleren, ontstaat er druk op de wisselkoersen, die kan uitmonden in valutaoorlogen. De valuta’s van de G10 blijven, naast de onzekerheid over het groeipad van de Chinese economie, in de greep van de vraag wat centrale banken gaan doen rond rente en stimulering. De onzekerheid over het beleid versterkt de volatiliteit en blijft een grote zorg voor beleggers. Wel denken de valuta-specialisten van ETF Securities dat de volatiliteit in het vierde kwartaal gematigder zal zijn.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.