Alles over het terugvorderen van dividendbelastingen

Bronbelasting

Als belegger of investeerder in buitenlandse aandelen en/of obligaties, kan men te maken krijgen met een directe belastingheffing op ontvangen dividenden en/of ontvangen coupons (interestuitkering). Deze vorm van het aan de bron heffen van belasting staat bekend als bronbelasting.

Bronbelasting is een belasting die wordt geheven op kapitaal (dividend- en couponinkomsten) afkomstig uit het buitenland en wordt geheven in het land waar de betaler (bron) van dividenden of coupons zich gevestigd heeft. De bronbelasting wordt direct bij uitbetaling van het bruto bedrag afgedragen aan de belastingdienst in het land van de uitkerende instantie. Dividend , coupons en royalty’s zijn veel voorkomende voorbeelden van kapitaal uit het buitenland waarop bronbelasting geheven wordt. In Nederland kennen we voornamelijk de dividendbelasting als bronbelasting.

Het tarief aan geheven bronbelasting kan per land verschillen aangezien landen dit zelf mogen vaststellen. Bij deze bronheffing wordt verondersteld dat deze voor rekening komt van de buitenlandse ontvanger. Hierdoor wordt de belasting in mindering gebracht op de te ontvangen dividend- en couponinkomsten van de belegger. Dit kan voor Nederlandse particuliere beleggers en ondernemingen een volslagen verrassing zijn wanneer deze niet van te voren op de hoogte zijn gebracht van deze belastingheffingen.

Nederlandse bedrijven die met bronbelasting belast kapitaal uit het buitenland ontvangen, kunnen deze belastingheffing verrekenen met de over die inkomsten verschuldigde Nederlandse inkomsten- en vennootschapsbelasting. Deze verrekening is wel onderworpen aan een bovengrens.

Belastingverdragen

Ter voorkoming van een dubbele belastingheffing zijn er belastingverdragen afgesloten tussen landen onderling. Nederland heeft met veel landen, dit worden er nog altijd meer, een belastingverdrag afgesloten. Indien het belastingverdrag hier in voorziet, zorgt het belastingverdrag er voor dat het tarief van geheven bronbelasting verminderd wordt. Er zijn ook bepalingen in de belastingverdragen opgenomen die er voor kunnen zorgen dat in sommige gevallen de geheven bronbelasting in zijn geheel vervalt.

Echter, in de meeste gevallen zal een heffing worden teruggebracht naar het verdragstarief dat tussen Nederland en het andere land is vastgelegd. Nederland heeft met veel landen een verdragstarief van 15%. Aan de hand van het volgende voorbeeld zal ik een en ander verduidelijken.

Voorbeeld

Wanneer het Franse bedrijf Carrefour een dividend uitkeert aan haar aandeelhouders, dan valt dit onder de Franse belastingwetgeving. Het Franse dividendbelastingtarief van 30% wordt ook bij niet Franse ingezetenen geheven op de uitbetaalde dividenden. Wanneer Carrefour een dividend van €1,- per aandeel uitbetaalt aan haar buitenlandse aandeelhouders, dan wordt dit dividendbedrag belast voor €0,30.

In dit geval bepaalt het belastingverdrag tussen Frankrijk en Nederland echter, dat er voor de Nederlandse particuliere belegger een mogelijkheid is om 15% (€0,15) van het bruto uitgekeerd dividend is terug te vorderen. Hierdoor komt de uiteindelijk te betalen dividendbelasting op €0,15 per aandeel, een tarief van 15%. Dit tarief wordt het verdragstarief genoemd tussen Frankrijk en Nederland.

De heffing van buitenlandse dividend- en couponbelasting en de mogelijkheden van verrekenen hiervan, variëren per land en zijn mede afhankelijk van de fiscale status van de ontvanger van de dividenden of couponrente. Een pensioenfonds uit Nederland heeft bijvoorbeeld recht op volledige teruggave van dividendbelasting in Frankrijk, terwijl een particuliere belegger het verdragstarief van 15% dient te betalen in Frankrijk.

Tax Reclaim

Tax-reclaim is de benaming die staat voor alle werkzaamheden die betrekking hebben op het terugvorderen van ingehouden dividend- en couponbelasting. op binnenlandse- en buitenlandse aandelen en obligaties voor binnen en buitenlandse beleggers.

In veel gevallen bestaat er een mogelijkheid voor beleggers om te veel betaalde dividend- of couponbelasting gedeeltelijk, of in sommige gevallen in zijn geheel, terug te vorderen van de Nederlandse of de desbetreffende buitenlandse belastingdienst.

Bijna iedere belegger met buitenlandse of binnenlandse aandelen of obligaties kan in aanmerking komen voor een terugvordering.

Er zijn echter diverse factoren die de mogelijkheden en de hoogte van de terugvordering kunnen bepalen. De belangrijkste factoren die een rol spelen bij het vraagstuk hoe hoog een terugvordering op een betaalde dividend- of couponbelasting kan zijn:

  • Het type belegger dat de aandelen of de obligaties in portefeuille heeft.

    Is een aandeelhouder bijvoorbeeld een particuliere belegger? Of een pensioenfonds? Dit heeft vooral effect op de hoogte van het terug te vorderen bedrag. Pensioenfondsen kunnen vaak het volledig betaalde belastingbedrag terugvorderen terwijl een particuliere belegger slechts een gedeelte kan terugvorderen.

  • Internationaal vastgelegde belastingtarieven.

    Veel landen hebben afspraken met elkaar gemaakt over belastingtarieven, zo ook op het gebied van dividend- en couponbelasting. Deze afspraken zijn vastgelegd in internationale belastingverdragen ter voorkoming van het dubbel betalen van belastingen door (rechts)personen.

  • Het land van fiscaal ingezetenschap van de rechtmatige (juridische) eigenaar van de aandelen of obligaties.

    Voor een Nederlandse beleggende particulier kunnen bijvoorbeeld andere belastingtarieven gelden in een bepaald land, dan voor een beleggende particulier uit Finland (zie voorbeeld Carrefour dividend). Dit ligt vast in de belastingverdragen van landen onderling.

  • Het land van vestiging van de uitkerende instantie.

    Het belastingtarief, dat wordt geheven op een bepaalde dividenduitkering, is afhankelijk van het fiscale ingezetenschap (juridisch vestigingsadres) van het bedrijf dat het dividend uitkeert aan haar aandeelhouders.

    Uit deze bovenstaande informatie blijkt dat er vaak een internationaal karakter zit aan de tax-reclaim werkzaamheden.

    Onderstaand diagram geeft een schematisch beeld van de processen die bij het terugvorderen van te veel betaalde buitenlandse dividendbelasting voorkomen.


    Dividendbelasting

    Figuur 1: Diagram van een buitenlandse dividendbelastingterugvordering.

    Na de uitkering van het netto dividend aan de aandeelhouders via de Nederlandse custodian (effecten bewaarbedrijf) en de bank of fondsbeheerder van belegger, is de cyclus van dividenduitkering afgerond. Veel beleggers en fondsbeheerders laten het hierbij na de ontvangst van het netto dividend. Echter, nu zou men in actie moeten komen om een terugvordering van te veel betaalde dividendbelasting in gang te zetten.

    Complexiteit van het tax-reclaim proces

    Het proces tax reclaim regelt het terugvorderen van dividendbelasting welke tegen het maximale tarief is geheven. In een aantal landen is het bij deze procedure pas mogelijk te starten met terugvorderen op 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin het dividend werd betaald.

    De procedures bij tax reclaim zijn vaak tijdrovend en voor veel organisaties kostenverhogend. Bij dit proces kan het voorkomen dat men langer dan 10 jaar moet wachten op een belastingteruggave van €100.

    De complexe procedures en de grote variëteit aan belastingformulieren van alle landen, maken deze procedure zeer kennisintensief. Een aantal landen heeft zelfs geen officiële formulieren om deze dienstverlening uit te kunnen voeren, maar biedt wel de mogelijkheid aan om dividendbelasting terug te vorderen.

    Beleggers hebben vaak geen idee wat te doen met de tax reclaim formulieren omdat dit vaak niet wordt verteld door hun bankmanager, vermogensbeheerder of beleggingsadviseur. Zij nemen daarom vaak rechtstreeks contact op met Mylette Tax Reclaim Services, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het terugvorderen van buitenlandse bronbelasting.

    Bij reclaimprocedures heeft men te maken met door nationale wetgevingen opgelegde tijdslimieten voor het terugvorderen van te veel betaalde dividend- en couponbelasting.

    Hieronder volgen enkele voorbeelden van tijdslimieten, die gelden voor een Nederlandse belegger bij het terugvorderen van te veel betaalde dividendbelasting in enkele landen:

  • Belgische dividendbelasting 3 jaar terugvorderbaar;
  • Franse dividendbelasting 3 jaar terugvorderbaar;
  • Zwitserland dividendbelasting 2 jaar terugvorderbaar;
  • Amerikaanse dividendbelasting 3 jaar terugvorderbaar.

    Deze tijdslimieten zijn afhankelijk van het land van vestiging van de belegger. Een Franse belegger heeft bijvoorbeeld andere tijdslimieten dan in de hierboven beschreven voorbeelden. Al deze tijdslimieten en ook de belastingtarieven van de landen onderling liggen vast in de grensoverschrijdende belastingverdragen ter voorkoming van het dubbel betalen van belasting.

    Tax-reclaim bij banken en vermogensbeheerders

    Veel banken en vermogensbeheerders zijn van het tax reclaim proces niet genoeg op de hoogte om de diverse mogelijkheden die er zijn voor hun beleggers, aan te kunnen bieden. Bij de meeste banken en vermogensbeheerders is de tax reclaim een secundair proces, het wordt er vaak even ‘bij’ gedaan. Een gevolg hiervan is dat er niet efficiënt wordt omgegaan met de behandeling van tax reclaims voor beleggers en er vaak een hoge kostprijs bij komt kijken. Vanwege de kennisintensiteit die dit proces met zich meebrengt, is het zaak dagelijks de ontwikkelingen van deze materie te volgen en eventuele veranderingen in belastingverdragen tussen twee landen onderling op te merken en deze toe te passen in bestaande terugvorderprocessen. De terugvorderprocessen zijn per land verschillend en per land dienen er ook verschillende documenten gebruikt te worden voor het doen van een tax reclaim.

    Het overzien en beheersen van de procedures is een belangrijk aspect bij het doen van tax reclaims. Wanneer een bank niet weet welk formulier te gebruiken bij een bepaalde terugvordering of zij gebruikt een verkeerd document bij deze terugvordering, dan zal dit de kostprijs van de terugvordering behoorlijk verhogen aangezien er extra werk bij komt kijken wanneer een bank of vermogensbeheerder dit proces opnieuw moet opstarten en eerst uit moet zoeken hoe deze terugvordering dan wel correct uit te voeren.

    Conclusie

    Het is voor Nederlandse beleggers en investeerders in veel gevallen mogelijk om te veel betaalde bronbelasting in het buitenland terug te vorderen. Bij veel partijen in de financiële wereld is het tax reclaim proces een nogal onbeheerst proces met vaak hoge bijkomende kosten omdat bij veel financiële bedrijven het tax reclaim proces niet tot de kernactiviteiten behoort, zij beschouwen dit vaak als een secundair proces.

    Mylette Tax Reclaim Services heeft deze kennis van zaken voor u in huis. Onze tax specialisten zijn geen fiscalisten, maar ervaren praktijkdeskundigen die jaren in de bancaire sector hun sporen hebben verdiend in dit vakgebied. Door het continue veranderen van markten (en belastingverdragen!) is het noodzaak voor onze specialisten op de hoogte te zijn van de laatste veranderingen op deze gebieden. Alle te gebruiken documentatie, procesgangen en autorisaties voor de meest courante markten, zijn bij onze tax specialisten bekend.

    Indien u meer informatie wenst te ontvangen of u wilt meer uitleg over een bepaald onderwerp, neemt u dan gerust contact op met de tax specialisten van de Mylette Tax Reclaim Services van Mylette BV te Woerden. Dit kan via het Emailadres tax @mylette.nl of telefonisch via 0348-414775.

    N.B. De in dit artikel vermeldde termijnen en belastingtarieven zijn de momenteel geldende termijnen en tarieven. Deze zijn onderhevig aan de veranderende binnen- en buitenlandse (belasting)wet- en regelgeving.

    ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
    news@valuespectrum.com

    Copyright analist.be B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.