Standard Life verwacht voorlopig lage yields EU leningen

De obligatiemarkten worden wereldwijd heen en weer geslingerd door opeenvolgende mondiale ontwikkelingen, schrijft Philip Laing, Investment Director bij Standard Life Investments, in een nieuwe Global Outlook.

Philiplaing
Philip Laing

Vooral beleggers in Amerikaanse staatsobligaties ontvangen gemengde signalen. De Amerikaanse economie trekt aan, de inflatie is laag en de rente wordt naar verwachting binnenkort verhoogd als de arbeidsmarkt verder aantrekt. Het rookgordijn dat de Fed optrok met haar communiqué nadat ze had besloten de rente niet te verhogen, zorgde voor nog meer verwarring onder beleggers. Ineens werd een binnenlandse agenda ondergeschikt gemaakt aan een brede mondiale focus. Yellen legde een expliciete link tussen het rentebesluit en de ontwikkelingen in China.

Door te focussen op mondiale ontwikkelingen, een sterke dollar en druk op de goederensector kan Yellen de aandacht afleiden van de interne verdeeldheid in het beleidsbepalende comité. De besluiteloosheid van de Fed deed de financiële markten wereldwijd uitglijden. Een teken dat het gebrek aan vertrouwen bij de beleidsmakers overslaat op beleggers. Het beleid van ultra-lage rente is compleet uitgemolken. Uitstel van een rentestap veroorzaakt dat het rendement op obligaties op een bedroevend laag niveau blijft staan. Op z’n best voert de Fed een experiment uit waarvoor begrip is op te brengen, gezien de fragiele groei en het gebrek aan inflatie. Op z’n slechtst is dit het actieve beleid van de Fed om inflatie op te stuwen.

Volgens Laing blijven de belangrijkste obligatiemarkten duur geprijsd. Zonder een duidelijke indicatie van de Fed blijft een kentering op de Amerikaanse obligatiemarkt uit en blijft deze achterop lopen. De Fed poogt de inflatie richting de doelstelling te pushen, maar het veroorzaakt een te vlakke yield curve. Laing is van mening dat Europese staatsobligaties er het beste voor staan, met mogelijk relatief goede prestaties op de obligatiemarkten in de periferielanden.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.