Perspectieven emerging markets verbeteren, China zoals vaak favoriet

Net als veel andere effectenhuizen sluit ook WisdomTree zich aan bij de conclusie dat het tij voor de ontwikkelingslanden sterk aan het verbeteren is. De rode draad bij de meeste analisten is dat negatieve rol van de dollar op de ontwikkelingslanden af zal nemen met het oogpunt op een beperkte rentestijging door de Fed. De meeste effectenhuizen rekenenen op maximaal 1 renteverhoging dit jaar. Aneeka Gupta, associate director bij WisdomTree, rekent er op dat de Fed in de tweede helft van dit jaar de rente met maximaal een kwartje verhoogt. Het niet verder verhogen van de Amerikaanse rente zorgt voor meer lucht voor de opkomende markten omdat veel leningen van deze landen in dollars zijn.

Overschatting events

Aneekagupta
Aneeka Gupta
Verder kan de vermoedelijke afzwakking van de handelsoorlog tussen de VS en China een stevige impuls zijn voor de ontwikkelingslanden. Ook duidt Gupta op de afzwakking van de landspecifieke risico’s die volgens haar vaak door de markten overdreven worden. Als voorbeeld haalde Gupta aan het tumult rondom Turkije. De markten reageerden volgens haar veel te chaotisch en kort na het tumult herstelde de Turkse lire alweer fors. ”Dergelijke stressevents zijn doorgaans goede koopmomenten voor zowel lokale aandelen als obligaties” aldus Gupta.

Positieve verassingen

Het optimisme over de opkomende markten wordt volgens Gupta onderstreept door de forse groei van zowel de importen als de exporten. Zowel de importen als de exporten van de ontwikkelingslanden groeien al sinds ‘2000 fors harder dan het gemiddelde mondiale handelsvolume. Eind vorig jaar rapporteerden de meeste ontwikkelingslanden een hogere groei dan verwacht. Vooral de Filipijnen, Polen, Colombia en toch ook Turkije lieten een fors hogere groei zien dan waar de markten op rekenden.

China favoriet

Van de ontwikkelingslanden spannen zoals verwacht China, Indonesie en de Filipijnen de kroon qua koopkrachtgroei. De gemiddelde groei van de koopkracht van deze landen ligt al sinds 2008 fors op bij die van ontwikelde landen. Volgens Gupta mogen beleggingen in China eigenlijk niet in een mandje met ontwikkelingslanden ontbreken. Vooral het grote belang van China in de MSCI Emerging Markets Index zorgt ervoor dat veel indexbeleggers automatisch hun geld naar China alloceren. Op 28 februari werd het belang van China 5 procent naar maar liefst 20 procent verhoogd. De harde groei van China laat zich ook sterk weerspiegelen in de enorme groei van de Chinese autoverkopen die sinds 2009 al hoger zijn dan de Amerikaanse.

Dividendjacht in ontwikkelingslanden

Omdat het beleggen in een MSCI index vooral kapitaalsgewogen is raadt WisdomTree om hier alternatieven zoals beleggen op aangepaste wegingen aan (dit wordt ook wel Fundamental Indexation of Modern Alpha genoemd).

Door andere wegingen hogere rendementen

WisdomTree raadt beleggers aan om ook voor de ontwikkelingslanden via een bottom-up benadering te werk te gaan. WisdomTree doet dit ondermeer met haar Emerging Asia Equity Income Opportunity fonds waarbij de aandelen met de hogere dividenden zwaarder wegen. Door deze overweging in de dividenduitkerende aandelen en de onderweging van de niet-dividendaandelen zien we dat de mid- en smallcaps relatief meer overwogen worden dan in de klassieke MSCI Emerging Markets index.

Ondanks deze overweging in de vooral kleinere aandelen zien we dat de risico's (gemeten via de standaarddeviatie) toch lager ligt dan voor de MSCI Emerging Markets Index (op 10-jaarsbasis 17 procent versus 15 procent). Ook qua 10-jaarsrendement deed de WisdomTree methode het beter: + 14 procent versus +12 procent voor de MSCI Emerging Markets index.