Skagen: Beleggers blijven voorlopig profiteren van QE en lage rente

Zeven jaar geleden begon toenmalig Fed-voorzitter Bernanke met QE. De geldpers ging op volle toeren draaien om de Amerikaanse economie te stimuleren en een herhaling van de weerslag van de crash van 1929 te voorkomen. Het gevolg is een prijsstijging op de aandelen-, obligatie- en vastgoedmarkten, waarvan beleggers volop van hebben geprofiteerd, schrijft Kristoffer Stensrud, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki.

Montaire stimuleringen

Kristofferstensrud
Kristoffer Stensrud

Beleidsmakers hebben gedaan wat ze konden doen om de economie te stimuleren. Het ene verruimingsprogramma na het andere is sinds de financiële crisis opgetuigd en centrale banken hebben de rente voldoende laag gesteld om het lenen van geld en de investeringen te stimuleren. Volgens de theorieboekjes zou de inflatie intussen door het plafond moeten schieten, maar dat is niet het geval. Prijzen bleven laag en aangescherpte wet- en regelgeving voor financiële dienstverleners voorkwam dat de kredietverlening toenam. Wel is er dankzij kostenbesparingen, bedrijfsovernames, aandeleninkoopprogramma’s en hogere dividenden in combinatie met een lage rente, sprake van een forse inflatie op de aandelen-, obligatie- en vastgoedmarkten, alleen telt die niet mee in de officiële inflatiecijfers.

Toen de rest van de wereld het voorbeeld van de Fed volgde, trad ook daar direct inflatie op in de bovengenoemde beleggingscategorieën. Uitzondering op de regel waren de opkomende markten. Toenemende bedrijfsschuld, slechte investeringen en daling van de winstgevendheid hadden daar een negatief effect op de aandelen- en obligatiemarkten. Maar nu de wisselkoersen zwak zijn, er meer aandacht voor kosten is, de inflatie en de rente laag staan, kunnen ook in deze delen van de wereld de prijzen op aandelen-, obligatie- en vastgoedmarkten stijgen.

Intussen groeit de wereldeconomie redelijk. Van alle ontwikkelde economieën lijkt alleen de Amerikaanse over voldoende momentum te beschikken om een inflatiedoelstelling van 2% binnen bereik te houden. In de rest van de ontwikkelde wereld blijft deflatie de grootste bedreiging voor investeringen en economische groei. QE en lage rente zullen daarom nog wel even aanhouden, met meer beleggingen in aandelen, obligaties en vastgoed tot gevolg. Een renteverhoging in de VS - een teken dat de economie het daar goed doet - kan dat niet verstoren. Hooguit veroorzaakt het enige turbulentie op de kapitaalmarkten.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.