BNY Mellon: Kan China gelijktijdig economische hervorming én gezonde groei realiseren?

De demografische ontwikkelingen in China noemt Amy Leung (Newton) onaantrekkelijk, vooral vergeleken met andere opkomende landen. De beroepsbevolking piekt en de vergrijzing vormt een last voor de overheid. Daarom moet volgens Aninda Mitra (Standish) de arbeidsmarkt goed in de gaten worden gehouden. Er zijn signalen dat de migratie van het platteland naar de stad afneemt.

Marshallleebnymellon
Rob Marshall-Lee

Rob Marshall-Lee (Newton) ziet een aantal aantrekkelijke kansen voor beleggers in de sectoren die meer op consumenten en dienstverlening gericht zijn. De consumentenmarkt in China bevindt zich in een sterke groeifase. De economische groeivertraging is een extra stimulans voor de Chinese beleidsmakers om de economie minder afhankelijk te maken van de export en meer te hervormen richting dienstverlening en consumentenbestedingen.

China laat bewust aandelenbubbel ontstaan

Volgens Caroline Keen (Newton) laat de Chinese overheid bewust een bubbel in A-aandelen ontstaan, om zo het sentiment een positieve impuls te geven als tegenwicht voor de groeivertraging. Keen vindt de A-aandelen gezien de hoge waardering niet aantrekkelijk. De meest aantrekkelijke bedrijven zijn genoteerd in Hongkong.

Aandelenmarkt weerspiegelt niet de economische fundamentals

Volgens Aninda Mitra (Standish) is de grootste uitdaging waar China binnenkort voor komt te staan de onmogelijke drie-eenheid: het tegelijk nastreven van een lage rente, een stabiele wisselkoers en beheersbare kapitaalstromen. Vooralsnog lijkt de Chinese overheid bereid te zijn om enig verlies van de concurrentiekracht en afname van valutareserves te incasseren.

Het lijkt het erop dat China met de economische groei op koers ligt. Maar als langetermijnbelegger is Newton alert op de onderliggende risico’s. Amy Leung (Newton) wijst in dat kader op de excessieve schuldposities, schaduwbanken, het risico op een vastgoedbubbel in met name de tier 3 en 4 steden, kapitaaluitstroom en een geleidelijke verkrapping van de valutareserves. Leung denkt dat de fundamentals van de economie nog niet volledig in de aandelenprijzen zijn verdisconteerd.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.