EMD: volatiliteit schept kansen om alfa te behalen in onbeminde beleggingscategorie

Door Mike Conelius, portefeuillebeheerder Emerging Markets Debt bij T. Rowe Price

Obligaties uit opkomende markten (EMD) hebben de laatste tijd met verschillende tegenslagen te kampen, variërend van de devaluatie van de Chinese yuan tot de afwaardering van Brazilië. Nu het tijdstip nadert waarop de Federal reserve voor het eerst in bijna tien jaar de rente gaat verhogen, vrezen beleggers dat deze stap de beleggingscategorie in een regelrechte crisis zal storten.

Maar hoewel het tijdstip van de renteverhoging door de Fed nog onzeker is, zal de stap zelf straks niemand verrassen. Sterker nog, in sommige opkomende landen heeft de centrale bank al laten doorschemeren dat ze zal volgen zodra de Fed tot actie overgaat. Mexico bijvoorbeeld – dat sterk afhankelijk is van de Amerikaanse economie – heeft de data van zijn monetaire beleidsvergaderingen voor de rest van het jaar opgeschoven zodat ze na die van de Fed plaatsvinden.

De centrale bank van Zuid-Afrika gaat verder en heeft de rente al verhoogd, deels om de inflatie te beteugelen, maar ook om de economie te beschermen tegen een potentiële kapitaaluitstroom als de Fed de rente opschroeft. Ook de Turkse centrale bank heeft voorzorgen getroffen door een reeks liquiditeitsverhogende maatregelen aan te kondigen die een mogelijke uitstroom bij het begin van de rentenormalisatie in de VS moeten tegengaan.

Aantrekkelijke waarderingen in vergelijking met andere vastrentende beleggingen

Hoewel een renteverhoging in de VS waarschijnlijk tot een hogere volatiliteit leidt, verwachten wij dat de uitstroom uit de EM zal meevallen omdat de positionering van de meeste beleggers gering is en de waarderingen lager zijn dan in eerdere turbulente perioden, zoals de “taper tantrum” in 2013. Sterker nog, mochten de waarderingen de komende tijd verder dalen, beschouwen wij dit als een goede koopkans omdat onderliggende langetermijntrend voor de beleggingscategorie nog steeds gezond is. Zuiver vanuit effectief rendement bezien is EMD veel aantrekkelijker dan de meeste andere beleggingscategorieën. De yield-to-maturity van de index voor EMD in buitenlandse valuta is momenteel 6,44% en die voor EMD in lokale valuta 6,87%. In veel ontwikkelde staatsobligatiemarkten daarentegen bedraagt het gemiddelde effectieve rendement van de index niet veel meer dan 1,00%.

De EM-valuta’s zijn over het algemeen in waarde gedaald en hebben sommige in sommige gevallen, zoals de Turkse lira en de Zuid-Afrikaanse rand, een dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar bereikt. Vrijwel alle valuta’s zijn als gevolg van de langdurige stijging van de USD onder druk komen staan – de MSCI Emerging Market Currency Index , die de performance van 25 EM-valuta’s volgt, staat op de laagste stand in zes jaar. Het is niet uitgesloten dat de Amerikaanse dollar de komende tijd nog sterker wordt, waardoor er nog betere kansen in fundamenteel aantrekkelijke valuta’s kunnen ontstaan zodra de eerste renteverhoging van de Fed sinds 2006 een feit is.

Divergentie schept kansen om alfa te behalen

In tal van opkomende landen zijn positieve ontwikkelingen gaande. En net als de ontwikkelde markten verkeren ze, wegens onderlinge verschillen in groei- en inflatietempo, niet allemaal in dezelfde fase van de monetaire beleidscyclus. Zo heeft de centrale bank van Servië, waar de inflatie onder de doelstelling bleef, de rente dit jaar al zeven keer verlaagd om de economie aan te zwengelen. De Braziliaanse centrale bank daarentegen heeft de rente dit jaar al vijf keer verhoogd om de inflatie af te remmen. Ook wat groeitempo betreft zijn er grote verschillen tussen opkomende landen en regio’s. Zo zit Rusland in een diepe recessie, terwijl de andere opkomende economieën in Oost-Europa nog steeds groeien. Deze onderlinge verschillen scheppen kansen om alfa te genereren op de obligatie- en valutamarkten.

In het algemeen blijven de opkomende markten onbemind bij de beleggers en drukt pessimisme de waarderingen. De credit spreads zijn gestegen naar een niveau dat vijf jaar geleden voor het laatst werd gezien, en de valuta’s zijn het afgelopen jaar scherp gedaald. Wij zijn echter van mening dat dit alles onderdeel van het aanpassingsproces is en dat de structurele vooruitzichten van de beleggingscategorie op lange termijn positief blijven, ondanks een mogelijke verdere verzwakking op korte termijn.

De meeste opkomende landen hebben aanzienlijke deviezenreserves en een sterkere balans dan de meeste ontwikkelde markten. Ook het technische beeld is gunstig, omdat de uitgifte relatief laag en EMD niet erg populair is. De koersdalingen die het gevolg kunnen zijn van de renteverhoging door de Fed moeten dan ook moeten worden beschouwd als kans om obligaties uit opkomende markten te kopen, vanwege hun aantrekkelijke waarde op lange termijn, hun goede diversificatiepotentieel en de toegang die ze bieden tot een omvangrijk en nog steeds toenemend deel van de wereldwijde economische groei.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.