Schroders: Risico’s en kansen in China in 2016

GEzien de groeivertraging in China en de onder druk staande bedrijfswinsten is het in 2016 belangrijker dan ooit om de aandelen in deze tweede economie ter wereld zorgvuldig te selecteren, schrijft Louisa Lo, hoofd Chinese aandelen bij Schroders .

Two-speed economy

Een opvallende divergentie vindt plaats tussen private ondernemingen en staatsbedrijven (SOE’s). Veel private ondernemingen realiseren winst- en omzetgroei. Maar de SOE’s, zoals banken, industriële en oliebedrijven kampen juist met winstdalingen. Deze tweedeling speelt zich af tegen de achtergrond van een nog grotere divergentie, namelijk die tussen de maakindustrie en de dienstensector. De productiesector kent een terugval en de dienstverlenende industrie staat er juist gezond voor en neemt een toenemend deel van de BBP -groei voor zijn rekening. Deze ontwikkeling is een noodzakelijk onderdeel van de langetermijntransitie die China doormaakt om duurzame groei te realiseren.

Hervorming en liberalisatie

Lange tijd werden de hervormingen gezien als het instrument om de efficiency te vergroten. Met name bij grote SOE’s vallen deze hervormingen tegen. In 2016 verwacht Lo dat de overheid SOE’s meer ruimte geeft om in het buitenland fusies en overnames te doen, met name in de technologiesector. De grootste vooruitgang is geboekt in de liberalisatie van de financiële markten. De opname van de renminbi als speciale reservevaluta van het IMF is een mijlpaal. De verdergaande openstelling van de aandelenmarkten draagt bij aan een betere weerspiegeling van de ’nieuwe economie’ en vergroot de beleggingsmogelijkheden in China. Lo denkt dat er al veel slecht nieuws is ingeprijsd.

Mogelijke risicofactoren in 2016

Als grootste risicofactoren ziet Lo eventuele beleidsfouten door de Chinese overheid, afname van de winstgevendheid van bedrijven als gevolg van zwakke groei in een deflatoire omgeving en een toename van slechte leningen in het financiële systeem. Herstructurering zal wat druk geven op de economie op de korte termijn, maar een ineenstorting van het financiële systeem ligt niet in de lijn der verwachtingen. Voor de Chinese/Hong Kong beurs zal de tijdsplanning van de volgende renteverhogingen in de VS een rol spelen, terwijl het afbouwen van de US dollar carry trade de markten in Azië onder druk zal zetten. Voor Taiwan houden de presidentiële verkiezingen een risico in omdat de partij die waarschijnlijk gaat winnen, niet erg begaan is met verdere toenadering tot China. Dit is waarschijnlijk al door de markten ingeprijsd.

Waar liggen kansen in 2016?

China - Schroders blijft overwogen in de consumenten- en dienstensector. Ook zijn er bedrijven die met name kunnen profiteren van het ondersteunende overheidsbeleid. Voorzichtigheid is geboden met de bankensector en olie- en grondstoffenaandelen.

Chinese A-aandelen - Er trad een verwachte scherpe correctie op. Dat zorgt voor enkele aantrekkelijke waarderingen van bekende namen. Veel kleine en midcap bedrijven zijn nog altijd overgewaardeerd. Schroders zal bij verdere verzwakking slechts selectief instappen.

Hongkong - Hong Kong voelt de impact van de vertraging in China en de daling van het Chinese toerisme, met name in de retailsector. Waarde valt er te vinden in gevestigde lokale ondernemingen. Taiwan - Na de iPhone 6 ontbreekt het momenteel aan een katalysator voor de technologiesector. Zorgvuldige selectie binnen technologische en telecombedrijven biedt nog aantrekkelijke waarderingen.