Aberdeen: 4 redenen waarom goedkope olie niet langer opsteker van weleer is

Lucy O’Carroll, hoofdeconoom van Aberdeen Asset Management, denkt dat de toestand van de wereldeconomie de terugval in de aandelenmarkten niet rechtvaardigt, maar stelt dat de huidige daling van de olieprijs wel een minder aanjagend effect kan hebben dan de dalingen in het verleden.

Hoofdpunten van O’Carrolls analyse:

De klassieke wetmatigheid dat de economie met 0,2 extra procentpunten groeit als de olieprijs met 10% daalt, gaat nu mogelijk niet op, om vier redenen:

  • 1 De vuistregel ‘lagere olieprijs, hogere economische groei’ gaat ervanuit dat de prijsdaling aanbodgedreven is. Dus naarmate de huidige daling meer samenhangt met verslechterende omstandigheden in de wereldeconomie, en dus vraaggerelateerd is, zal ook het aanjagend effect van de lage prijs minder zijn.

  • 2 Als vuistregel geldt dat een lagere olieprijs de centrale banken meer ruimte geeft voor verruiming, wat eveneens een stimulerend effect heeft op de groei. Maar dit mechanisme verliest elke grond in deze tijden waarin de inflatie sowieso al buitengewoon laag is.

  • 3 Het verschuiven van inkomen en bestedingen van rijke olielanden naar consumenten in westerse landen – een gevolg van een lagere olieprijs - kan zijn verstoord door de opkomst van fracking. Investeringen in fracking kunnen veel sneller tot opbrengst leiden en zijn daardoor veel directer verbonden aan de olieprijs dan investeringen in andere vormen van exploitatie.

  • 4 De prijsdaling was van zulke grote proporties dat de aanjagende werking ervan kan worden ondermijnd doordat productielanden als Saudi-Arabië zich gedwongen zien te bezuinigen en ook producenten in de VS hun schulden moeten afbouwen. Dat zou in een worst case scenario de Amerikaanse bankensector in moeilijkheden kunnen brengen, met een nieuwe financiële crisis als gevolg.

    Aberdeen denkt echter dat dit laatste scenario niet waarschijnlijk is, omdat de fundamentele omstandigheden van de wereldeconomie niet zo slecht zijn als de markten nu suggereren. Als de markten de komende dagen weer wat vertrouwen terugwinnen, kan de huidige dip in de aandelenmarkten een rimpeling blijken zoals we die ook in augustus 2015 meemaakten. Alleen als stabiliteit lang uitblijft, en kuddegedrag toeneemt, vergroot dat het risico dat de onrust een ‘self-fulfilling prophecy’ wordt.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.