Beleggingsfondsen: de koopkansen van half april 2019

Op dit ogenblik vestigen de fondsendistributeurs zeker uw aandacht op de prestatie van hun fonds tijdens de laatste 10 jaar. We rekenen even terug en komen uit op april 2009: dan noteerden alle fondsen op een erg lage waarde na de crisis van 2008. Laat ons stellen dat een fonds dat nu een pover rendement laat zien over de laatste 10 jaar uw centen zeker niet waard is.

Marcperson
Marc Person

De kranten spreken de woorden van de fondsenhuizen niet tegen: zij blijven er liever goede vrienden mee om zo te kunnen blijven rekenen op de broodnodige betalende publiciteit. Bovendien zijn er maar weinig journalisten die de fondsen echt opvolgen en daarvoor de nodige studies uitvoeren.

Mijn lijstje van de koopkansen (fondsen die op een dieptepunt noteren) wordt korter en korter. Heel wat fondsen noteren immers aan een vrij hoge waarde (of zelfs all time highest) en als je die nu zou aankopen, dan hoef je niet te rekenen op een benijdenswaardige meerwaarde. Ik ga er dan nog niet van uit dat die aangekondigde recessie er toch nog zou komen…

De mediaan van de rendementen van de laatste 5 jaar (genoteerd elke halve maand) was minstens 6% voor de fondsen in de lijst. Het zijn alzo niet de kneusjes uit het pak, zelfs als de toekomstige rendementen nog verder zouden dalen.

In de meeste gevallen raad ik momenteel nieuwe investeringen af, zeker als je dat doet met vrij grote stortingen. Aan de kant blijven afwachten, is zeker geen slechte keuze. Jouw fondsendistributeur gaat dat zeker tegenspreken want die kijkt alleen maar naar zijn commissieloon.

Voor de spaarders/beleggers die op regelmatige basis met kleinere bedragen een portfolio opbouwen, publiceer ik eerstdaags ook een lijst. Ook daar zijn er fondsen waar je momenteel je aankopen beter even uitstelt.

Hier de lijst van 2019 04 16:

Beleggingsfondsenkoersen

Ik vermeld deze fondsen maar als een tip. Maak best zelf je huiswerk en kijk na of één of meerdere fondsen uit deze lijst interessant genoeg is voor jou en of dat fonds al of niet past in jouw portfolio.

Vermits ik jou niet ken en totaal geen zicht heb op jouw beleggingsprofiel en jouw bestaande beleggingsportfolio kan ik die beslissing niet nemen.

Succes gewenst !