Schroders noemt emerging markets nu niet aantrekkelijk

Craigbotham
Craig Botham

Aandelen uit opkomende markten hebben dit jaar goede prestaties laten zien. De MSCI EM index is sinds januari met 18% gestegen. Beleggers zijn enthousiast en willen de boot niet missen. Staan de opkomende markten op een keerpunt, of is het opnieuw valse hoop? Volgens Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders , is er nog weinig fundamenteel veranderd.

Hoe valt de rally in de opkomende markten te verklaren?

De rally lijkt veroorzaakt te zijn door een verbetering van de risicobereidheid van beleggers, met name doordat de zorgen over China wat meer op de achtergrond zijn geraakt. Het fundamentele plaatje echter blijft zwak. Veel van de positieve prestaties berusten puur op sentiment.

Wanneer moeten beleggers instappen?

Beleggers in opkomende markten moeten zich niet blindstaren op grondstoffenprijzen. De gedachte dat de prestaties van opkomende markten afhankelijk zijn van hoe grondstoffen zich ontwikkelen is onjuist. De meeste opkomende markten zijn juist fabrieksproductie-georienteerd. Daarnaast is 70% van de beurswaarde in opkomende markten in netto grondstoffenimporterende landen. Stijgende grondstoffenprijzen kunnen juist negatief uitpakken voor deze regio.

Wat wel een belangrijke graadmeter voor de opkomende markten is, is de export in US dollars. Zonder exportgroei zal een stijging van de bedrijfswinsten beperkt blijven. De handel blijkt nog altijd structureel zwak te zijn en daarmee dus ook de basis onder de prestaties van de aandelenmarkten.

Tenzij beleggers bereid zijn om risico’s te nemen, is dit volgens Botham niet het juiste moment om in opkomende markten te stappen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.