Een beter rendement met een 60/40-beleggingsstrategie?

In de afgelopen twintig jaar hebben beleggers twee van de grootste crashes op de aandelenmarkt meegemaakt. Zij willen daarom rendementen veiligstellen en verliezen voorkomen. Dat is de reden waarom veel beleggers een 60/40 portefeuille hebben, waarbij 60% van de beleggingen in risicovollere activa - met een doorgaans hoger rendement - en 40% in staatsobligaties wordt belegd. Levert een 60/40-strategie nu ook nog voordelen op, vraagt Claire Walsh, Personal Finance Director bij Schroders, zich af.

Clairewalsh
Claire Walsh

Rendementen uit het verleden…

Walsh heeft onderzoek gedaan naar de rendementen over de laatste dertig jaar, gebaseerd op een 60/40-strategie. Daarbij keek de Britse vermogensbeheerder naar volatiliteit en rendement. Het blijkt dat inderdaad de volatiliteit beperkt blijft, terwijl er met een dergelijke strategie een superieur rendement behaald werd.

Een belegger die eind 1988 1000 dollar belegde in drie verschillende strategieën, zou na dertig jaar verschillende rendementen hebben behaald.

 • 1000 dollar in uitsluitend aandelen, levert een rendement op van 7,2% per jaar (7554 dollar)
 • 1000 dollar in staatsobligaties, levert een rendement op van 6,2% per jaar (5806 dollar)
 • 1000 dollar in een 60/40 portefeuille, levert een jaarlijks rendement op van 7,5% (8091 dollar)

  Een 60/40-strategie kan betere rendementen opleveren

  6040strategie

  (Bron: Schroders)

  Het geheim van een succesvolle 60/40-strategie: jaarlijks herbalanceren

  Om de strategie goed te laten werken moet minimaal eenmaal per jaar de portefeuille worden aangepast, zodat de verhouding op 60/40 blijft. Dit noemt men herbalanceren. In de praktijk komt het neer op het verkopen van goed presterende activa en het kapitaal te herbeleggen in de achterblijvers. In het ideale geval maken dan de minder presterende activa een inhaalslag en verbeteren zij het rendement, terwijl de volatiliteit beperkt blijft.

  Werkt de 60/40 strategie nog altijd?

  De ultra lage rentestanden van de laatste jaren en het monetaire beleid hebben echter de rendementen verstoord. Dit beleid leidde tot een laag rendement op staatsobligaties. Een belegging in staatsobligaties in 2008 zou slechts een rendement van 2,5% hebben opgeleverd, terwijl aandelen over dezelfde periode 10,3% gerendeerd hebben. Op dit moment levert een 60/40 portefeuille niet het rendement op zoals historisch gebruikelijk was.

  In 2013 pleitte Warren Buffett voor een 90/10 strategie. Die zou sindsdien zeker goed hebben gepresteerd, omdat de MSCI World index met 242% gestegen is sinds het dieptepunt in 2009. Maar een dergelijke overwogen positie in aandelen is zeer risicovol.

  Psychologisch voordeel

  Walsh ziet vooral een psychologisch voordeel in een strikte 60/40-strategie, al is die momenteel minder effectief dan in het verleden het geval was. Het regelmatig herbalanceren voorkomt enkele klassieke beleggersfouten, zoals het verkopen op de bodem en kopen op de top van de markt. Herbalanceren biedt beleggers een zekere rust.