Schroders: Waar zijn de safe havens gebleven?

Safe haven assets, zoals obligaties, cash, goud, US dollar en defensieve aandelen waren al in trek nog voordat het Britse EU-referendum plaatsvond. De keuze voor een Brexit heeft die trend versterkt, met als gevolg dat beleggers een nog hogere prijs betalen voor veiligheid. Zijn de safe havens die hoge prijs wel waard, of zijn er alternatieven, vraagt David Brett, Investment Writer van Schroders , zich af.

De zorgen van beleggers

Beleggers waren al voorzichtiger geworden en door de uitslag van het Britse EU-referendum zijn de zorgen alleen maar toegenomen. Beleggers vrezen:

 • Een recessie in het VK
 • Een vertraging van de economische groei in Europa en wereldwijd
 • Het uit elkaar vallen van de EU
 • Toename wereldwijde politieke risico’s

  De prijs van veiligheid

  Geen enkel scenario valt uit te sluiten, maar als alle beleggers nu nog meer in safe haven assets stappen, zullen ze een stevige prijs voor veiligheid betalen. Prijzen van safe haven assets zijn zo gestegen omdat beleggers in deze onzekere wereld veiligheid zoeken maar vooral ook omdat het geld dat de centrale banken met QE in de economie pompen, eerst belegd wordt in de meest kwalitatieve assets, voordat het omlaag sijpelt naar risicovollere assets.

  Door de opgelopen prijzen die zodoende voor safe haven assets betaald moeten worden, zijn hier nu ook risico’s aan verbonden, die tot uiting kunnen komen als een van de eerder genoemde scenario’s niet uitkomt. Zijn safe haven assets deze prijs waard? Andere opties zijn beperkt. Goud blijft de ultieme veilige haven omdat het waardevast is en de prijs de neiging heeft te stijgen als de onzekerheid toeneemt en als er inflatie dreigt. Nadeel is dat goud geen inkomen verschaft.

  Wat is het alternatief?

  De vlucht naar veiligheid creëert andere mogelijkheden in sectoren die voorheen als risicovol werden aangeduid, zoals cyclische aandelen, die met de de ups en downs van de economie meebewegen. Als de zorgen van beleggers niet uitkomen of de economie trekt aan, kan de prijs van cyclische aandelen fors stijgen. Wordt de vrees wel bewaarheid, dan zullen ze niet veel meer dalen.

  Daarnaast betalen ze een aantrekkelijk dividend uit en verschaffen daarmee een beter inkomen dan de traditionele safe havens. Financials zijn momenteel de goedkoopste sector in de MSCI World Value Index op grond van hun K/W en bieden een dividend van meer dan 4%. Wel plaatst Brett de kanttekening dat de aandelen in deze sector zeer volatiel zijn.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.be B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.