Overzicht Europese small- en midcaps 2016, "aandelen-universum is verouderd"

Voor het tweede opeenvolgende jaar analyseren het onderzoeksinstituut MiddleNext en La Financière de l'Echiquier (LFDE) in hun overzicht van Europese small- en midcaps (kleine en middelgrote ondernemingen) de grote trends en de dynamiek van het Europese beurslandschap en de belangen die daarbij op het spel staan.

Na het onderzoek van 2015, waaruit onder andere bleek dat small- en midcaps van cruciaal belang zijn voor het dynamisme van het Europese beurslandschap, levert het onderzoek van 2016 verschillende belangrijke inzichten:

 • Small- en midcaps blijken in economisch opzicht en op de beurs aanzienlijk beter te presteren dan largecaps.
 • De afgelopen drie jaar is het volatiliteitsniveau van small- en midcaps en dat van largecaps omgekeerd, iets wat nog nooit eerder gebeurd is.
 • Aan de terugval van beursgenoteerde bedrijven van de afgelopen twee jaar is een einde gekomen, maar het segment van de microcaps blijft verder verkrappen.
 • Er zijn nog nooit zoveel largecaps geweest, hun wereldwijde kapitalisatie is nog nooit zo hoog geweest (10.000 miljard euro) en de algehele structuur blijft gunstig voor largecaps.
 • Het risico op een geleidelijke uitputting van de kapitaalstromen tussen de segmenten op lange termijn blijft groot als het aantal beursintroducties van micro- en smallcaps niet aanzienlijk gaat stijgen.

  "Het beurslandschap biedt start-ups steeds minder ondersteuning, terwijl ze er nog nooit zoveel behoefte aan hebben gehad. De conjunctuur is verre van gunstig voor beursintroducties, die echter cruciaal zijn", aldus Caroline Weber, algemeen directrice van MiddleNext. "Het zou verstandig zijn om de lasten die op small- en midcaps wegen te verlichten en omstandigheden te creëren die gunstiger zijn voor beursintroducties.

  Smallcaps

  "De veroudering van de beurs is een feit en het afbrokkelen van de basis ervan is slecht nieuws, omdat small- en midcaps van groot economisch belang zijn voor markten, beleggers en spaarders. Het is essentieel om concrete en eenvoudige oplossingen voor te stellen en uit te voeren om het Europese spaargeld opnieuw naar small- en midcaps te doen vloeien. Het creëren van een Europees instrument voor pensioensparen op lange termijn zou daar sterk aan bijdragen", besluit Didier Le Menestrel, CEO van La Financière de l'Echiquier.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.be B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.