Zoektocht naar Brexit-proof aandelen

Nu er veel tumult op de financiële markten is zien we vaak dat beleggers en masse hun aandelen verkopen. We zien echter vaak ook kort na harde koersdalingen weer sterke opgaande bewegingen. Beleggers worden vaak na een doffe dreun weer nuchter en gaan dan op zoek naar zogenaamde kwaliteitsaandelen. Dit zijn aandelen die relatief gezien behoorlijk bestendig zijn tegen alle volatiliteit en beursgeweld.

Ronaldkokholland
Ronald Kok

Het is niet verwonderlijk dat mijn top 5 Brexit-proof aandelen dan ook louter uit de grotere bedrijven bestaat. De voorkeur gaat dan uit naar bedrijven met een hoge solvabiliteit, relatief hoge kasstromen, stabiele omzetten en dividenden. De actuele hoogte van de dividenden is in mijn ogen niet zo relevant; dit mag fluctueren. Het gaat er juist om om te kunnen profiteren van het herbeleggingseffect van dividenden. Vooral op de langere termijn lijkt dit effect bij kwaliteitsaandelen zelfs het koersrendement te kunnen overstijgen.

De focus op aandelen met een hoge solvabiliteit is vooral vanuit een defensief oogpunt. Veel grote bedrijven zoals Apple , Microsoft , Unilever en Nestlé zijn zo enorm groot, hebben zoveel cash, hebben zoveel exposure wereldwijd, dat zelfs in het geval van een derde wereldoorlog deze bedrijven waarschijnlijk wel overeind zullen blijven. Dit is natuurlijk een extreme vergelijking maar we hebben in de recente jaren wel gezien dat diverse Zuid-Europese landen niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen. Staatsobligaties van deze landen bleken daarom vele malen riskanter dan simpelweg aandelen van de genoemde bedrijven.

Mijn top 5 bestaat uit:

 • Unilever
 • Nestlé
 • Coca-Cola
 • Procter & Gamble
 • Royal Dutch Shell

  Zoals u ziet zijn dit zeer bekende internationale spelers die in 3 verschillende valuta verhandeld worden. Door ook te spreiden qua valuta reduceren we direct het risico ook een beetje extra.

  Unilever

  In Nederland geldt dit als één van de meest betrouwbaarste aandelen. Ondanks dat het aandeel al rond haar hoogste niveaus ooit noteert biedt dit aandeel nog steeds een interessant dividendrendement van circa 3 procent. Daarnaast is Unilever ’s solvabiliteit al jaren vrij stabiel (circa 70 procent is met vreemd vermogen gefinancierd). Mede door Unilever ’s hoge kredietwaardigheid betaalt Unilever relatief lage rentes voor haar vreemd vermogen en houdt daarom zeker genoeg over voor het dividend aan haar aandeelhouders. Zo wordt voor dit jaar een record dividend van 1,26 euro verwacht.

  Nestlé

  Het Zwitserse Nestlé (de grote concurrent van Nestlé) behoort tot één de meest betrouwbare bedrijven ter wereld, zo wordt het althans door veel analisten vaak genoemd. Eigenlijk is dit een evenbeeld van het Nederlandse Unilever met het verschil dat de koers natuurlijk in Zwitserse Franc is. Naast vrij stabiele kasstromen en omzetten betaalt het bedrijf ook al jaren een groeiend dividend uit.

  Coca-Cola

  Ook dit aandeel ( Warren Buffett is er een grote fan van) behoeft weinig toelichting. Het bedrijf is al jaren één van de grootste monopolisten op de mondiale frisdrankmarkt. Mede door de uitstekende patentbescherming van het bedrijf al jaren een ijzersterke positie in de frisdrankmarkten. In onze ogen is de positie van Coca-Cola onaantastbaar, dit in combinatie met de stabiele solvabiliteit en het door analisten verwachte record dividend maken ons koper van het aandeel.

  Procter & Gamble

  Als wij Unilever en Nestlé goede bedrijven vinden dan geldt dit natuurlijk ook voor het Amerikaanse zusje Procter & Gamble . Dergelijke aandelen moet u niet voor korte termijn verwachtingen kopen maar puur zien als hele stabiele bouwstenen voor uw portefeuille. Toevallig verwachten de analisten ook voor dit jaar een record dividend: 2,59 dollar per aandeel.

  Royal Dutch Shell

  Het aandeel Royal Dutch Shell geldt in Nederland als een echt volksaandeel. Uiteraard is dit maar een bijnaam want ook Dexia was een ooit een befaamd volksaandeel. Het aandeel was de afgelopen jaren echter één van de slechtste Nederlandse AEX -aandelen. Desalniettemin zien wij zeker perspectief in het bedrijf want in onze ogen is de vraag naar Royal Dutch Shell ’s olie ook de komende decennia nog enorm: circa 7 procent van de mondiale olie wordt maar voor autotransport gebruikt. Een overgang naar elektrisch rijden hoeft de oliebedrijven dan ook niet perse zo hard te raken. Daarnaast houdt het oliebedrijf nog steeds vast aan haar al jaren stijgende dividenduitkeringen. Verder is het aandeel een uitstekend aandeel om gedekte callopties op te schrijven.

  Mijn selectie bestaat dus uit de zeer bekende namen die alle beleggers wel kennen. In mijn ogen zijn dergelijke bedrijven, en dus niet perse deze 5, essentiële bouwstenen voor uw portefeuille. Eigenlijk zijn deze bedrijven qua solvabiliteit sterker dan diverse landen en kunnen ze absoluut tegen de sterkste stormen.