Kansen in de Europese frontiermarkten

Door Oliver Bell, beheerder van het T. Rowe Price SICAV – Frontier Communications Markets Equity Fund

Oliverbelltroweprice
Oliver Bell

Kort geleden bracht ik met ons Emerging Europe team een bezoek aan drie grensmarkten in de Balkan: Kroatië, Slovenië en Servië. We maakten deze reis vooral om te zoeken naar aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden in deze kleinere markten, die vaak over het hoofd worden gezien. Tegelijkertijd wilden we onze kennis van de economieën van deze landen verdiepen.

Het initiatief voor dit bezoek kwam van de staatsobligatie-analist van ons obligatieteam, die de laatste tijd een positiever kijk op deze regio heeft. Het was ons eerste uitgebreide bezoek aan de Balkanlanden, want hiervoor vonden besprekingen met belangrijke ondernemingen uit deze regio meestal in Londen plaats.

De timing van onze reis was perfect, aangezien de groei in alle drie de landen juist nu een impuls lijkt te krijgen, na een periode van achteruitgang en, in het geval van Kroatië, een volledige recessie.

Verschillende economische drijfveren

Ook al liggen de drie Balkanstaten dicht bij elkaar, elk van de drie economieën heeft zijn eigen karakteristiek en in elk land spelen verschillende economische drijfveren een hoofdrol.

Top-down bekeken is Servië, het enige land dat geen lid is van de EU, op een lager punt in de economische ontwikkeling begonnen. De financiële penetratie is er bijvoorbeeld nog veel lager dan in de andere twee landen en de economie lijkt er het snelst te groeien. Factoren die deze groei ondersteunen zijn, naast de relatief grote bevolking, de succesvolle inspanningen om het begrotingstekort terug te dringen en de nodige hervormingen door te voeren.

Hoewel Slovenië het kleinste van de drie landen is, zowel qua omvang als qua inwonersaantal, is het veruit het meest ontwikkelde land. Het maakt al sinds 2004 deel uit van de EU en slaagde er het snelste in zich te herstellen na de marktomwenteling van 2008. In dit land vindt het team op dit moment ook de meest interessante beleggingen, wat vooral te danken is aan de hoge kwaliteit van het management van ondernemingen.

Ondertussen begint echter ook het macro-economische klimaat in Kroatië langzaam maar zeker bescheiden tekenen van verbetering te vertonen, nu het land zich herstelt van een zes jaar durende recessie, waaraan in 2015 een einde kwam.

Een thema dat alle drie de landen gemeen hebben, is een zekere stabiliteit, zowel in politiek als in monetair opzicht. Terwijl Slovenië in 2007 de euro invoerde, hebben de Kroatische en Servische dinar zich tot nu toe goed stand weten te houden ten opzichte van de euro. En ook de inflatie is aanhoudend laag. Wereldwijd op zoek naar groeiperspectieven

Het is in het algemeen tamelijk moeilijk om hoogwaardige ondernemingen met goede groeiperspectieven en een goed management te vinden, omdat de penetratie – vooral in de voedingsmiddelen- en drankensector – op de binnenlandse markt al hoog is en de bbp-groei relatief gering is.

Voor veel ondernemingen was Rusland tot voor kort een belangrijke groeimarkt, maar de achteruitgang van de Russische economie en de val van de roebel hebben een negatief effect op deze belangen. Daarom zijn ondernemingen ambitieus op zoek naar groeimogelijkheden in andere internationale markten, ondanks hoge schuldenniveaus en gebrek aan expertise om, bijvoorbeeld, de sterk concurrerende Europese markten te penetreren.

Wij keerden van onze reis terug met een zeer korte lijst beleggingsideeën, vooral in het midcap-segment, omdat er eenvoudigweg te weinig aantrekkelijke beursgenoteerde largecap-ondernemingen zijn. De liquiditeit blijft in deze regio een punt van zorg. Bovendien is nader onderzoek noodzakelijk, voordat we deze ideeën werkelijk tot uiting kunnen brengen in onze portefeuilles.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.