PIMCO: Goed moment om in groeilanden te investeren

Nu is een goed moment om in groeilanden te investeren. Op voorwaarde dat beleggers rekening houden met de huidige macro-economische risico’s, en vertrekken van een bottom-up analyse om kapitaalverlies te vermijden. Dat stellen enkele beleggingsexperts op de blog van de Amerikaanse vermogensbeheerder PIMCO.

Op wereldschaal klaart de hemel voor groeilanden op. De Federal Reserve doet voorzichtiger aan, centrale banken houden hun rentes langer laag, en in China raakt het evenwicht op een ordelijke manier hersteld. Binnen de groeilanden zelf zijn er tekens van macro-economische stabilisering, met een terugkeer van groei en tekenen van verbetering bij de lopende rekeningen. Er loeren wel nog steeds risico’s om de hoek. Een wereldwijde opstoot van risicoaversie betekent allicht stevige tegenwind voor beleggingen in groeilanden.

Niettemin verdienen de betere omstandigheden voor de groeilanden een optimistischer kijk op deze beleggingscategorie. “Voor wie zijn investeringen in groeilanden structureel wil uitbreiden, zijn er kansen, zowel in harde valuta als in lokale markten. Groeilanden zijn aantrekkelijk gewaardeerd, kijkend naar hun credit fundamentals en vergeleken met de huidige lage of zelfs negatieve yields op waardepapier uit de ontwikkelde markten. De markt toont ook een positievere aanblik, met een groter deel aan strategische investeerders, en een lagere netto uitgifte van obligaties dan in de jaren na de mondiale financiële crisis van 2008”, schrijft Michael Gomez, hoofd van de portefeuillebeheerders in groeilanden bij PIMCO.

Gezien de relatief lage instapprijs van dit moment, en het verwachte totaalrendement, lijkt ook op de langere termijn de kans klein dat beleggingen in opkomende markten zullen onderpresteren, stellen Gomez en zijn PIMCO-collega’s.