Optimisme is back, een heel klein beetje

De experts zijn 5 maanden achtereen pessimistisch geweest. Dat is een opvallende lange reeks. De koersen zijn in deze 5 maanden nauwelijks van hun plaats gekomen. Een kleine 3% stijging. Maar u heeft in deze periode ook het gros van uw dividend gemist. Dat zeer bescheiden optimisme baseren sommige op chart technische gronden. Men denkt dat de AEX zo lang tegen de weerstand aan het heeft zitten drukken, dat we er nu eindelijk door heen gaan. Een einde aan de sur place van de AEX zoals een expert het noemde. Verder lijken de rente percentages uit te bodemen plus is er steeds meer kans op een verhoging door de FED.

Voor sommige bedrijfstakken zoals banken en verzekeraars, maar ook bedrijven met grote pensioen verplichtingen zou dat positief kunnen uitwerken. Andere zien deze mogelijke rentestijging juist weer als negatief. Per saldo zijn er iets meer optimisten dan pessimisten en dat hebben we het afgelopen halfjaar dus nog niet gezien.

Op lange termijn blijft men voorzichtig

Ook voor de komende 6 maanden is er sprake van een (minimaal) optimisme. 33% van de experts is positief, 29% is pessimistisch. Per saldo plus 3%. Maar in de grafiek is duidelijk te zien dat in historische perspectief dat nog als pessimisme gelezen mag worden. Het lange termijn gemiddelde saldo van optimisten minus pessimisten sinds 1999 is 34%. Ook hier worden dezelfde factoren genoemd. Daarnaast worden de lichte verbetering in de economie en de winsten aangedragen om wat positiever te worden.

Ook lijkt de bankencrisis weer wat naar de achtergrond te gaan. Beleggers vreesden een paar maanden geleden nog voor de toekomst van Deutsche Bank. Nu wordt er al weer gesproken over een overname van Commerzbank. Het kan snel gaan. Als we alle lange termijn uitkomsten rangschikken staat deze maand op plaats 199 van de 213 qua optimisme.