De libra van Facebook is geen alternatief voor de grote valuta's

Door Florent Delorme, macro-analist bij M&G Investments

Facebook lanceert binnenkort zijn eigen munt, de libra, in samenwerking met 28 partners. Visa, MasterCard, Paypal, Iliad, Uber, Lyft, Booking, eBay en Spotify zijn enkele van de namen die mee in het avontuur stappen.
Florentdelorme
Florent Delorme
De bedoeling is dat gebruikers van sociale media hun aankopen kunnen betalen en overschrijvingen naar andere gebruikers kunnen doen zonder financiële tussenpersoon en dus met heel lage transactiekosten. Facebook en zijn partners willen de virtuele gemeenschap zo aantrekkelijker maken en in het verlengde daarvan het aantal transacties en de reclame-inkomsten opkrikken. De nieuwe munt wordt in detail beschreven op de website libra.org. Ze zal gebruik maken van blockchaintechnologie en zal worden ondersteund door een reserve aan staatsobligaties in enkele van de grootste valuta's in de wereld.

Met blockchaintechnologie kunnen veilige transacties worden gedaan tussen leden van eenzelfde gemeenschap zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt. De blockchainservers voor de libra zullen worden beheerd door de deelnemers in het project en de munteenheid zal beschikbaar zijn voor gebruikers van hun netwerken. Er worden libra's aangemaakt wanneer er meer libra's worden gekocht dan verkocht, en omgekeerd zullen er libra's worden vernietigd wanneer er minder vraag naar is dan er worden verkocht. Met het geld in klassieke valuta's dat bij de creatie van libra's wordt ontvangen, zal een reserve worden aangelegd die wordt belegd in kortlopende staatsobligaties van gerenommeerde centrale banken.

Dankzij de waarde van die reserve zal de koers van de libra in verschillende valuta's op elk mogelijk kunnen worden bepaald. De libra zal dus niet altijd tegen hetzelfde bedrag kunnen worden omgezet in een bepaalde lokale munt. De koppeling van de libra aan een reserve van fiduciaire valuta's onderscheidt de munt van cryptomunten zoals de bitcoin, waarvan de waarde gewoon afhangt van de vraag en het aanbod. De interesten op de activa in de reserve zullen overigens enkel worden gebruikt om de kosten van het systeem te dekken en om dividenden uit te keren aan de investeerders die kapitaal in de opstart hebben gestopt.

Het is wel zo dat de libra niet te vergelijken is met een moderne munteenheid. Een munt heeft namelijk twee belangrijke eigenschappen: om te beginnen wordt ze ex nihilo ingevoerd om krediet te verschaffen aan economische actoren, en vervolgens worden die economische actoren dagelijks in diezelfde munt uitbetaald voor hun werk, waardoor zij de kredieten die zij hebben gekregen, dan weer kunnen terugbetalen. Het eerste mechanisme maakt het mogelijk de geldmassa te vergroten en dus de economische groei te stimuleren, en door dat tweede mechanisme kan die groei van de geldmassa gepaard gaan met de creatie van rijkdom en kan een buitensporige inflatie worden voorkomen.

De libra draagt daarentegen geen van beide kenmerken in zich. Eigenlijk valt ze meer te vergelijken met de bonnetjes die we op een festival kopen om er vervolgens alle producten en diensten op het festivalterrein mee te betalen. Zoals de zaken nu staan, kan de digitale munt van Facebook de dollar of de euro onmogelijk vervangen.