Beleggers steeds meer op eigen houtje

De trend van het steeds meer zelf gaan beleggen zonder contact met een beleggingsadviseur is nog steeds in opgang. Beleggers lijken wars van adviezen te zijn en gaan steeds meer zelf hun portefeuille beheren zo blijkt onderzoek van de Engelse vermogensbeheerder Schroders uitgevoerd door TNS Nipo dat vorige week gepubliceerd werd.

Michelvermeulen
Michel Vermeulen

Spaarrekeningen en fondsen populairste

Het op de bank zetten is ondanks de historisch lage rentestanden nog steeds het populairste. Daarna komen de beleggingsfondsen en het beleggen in individuele aandelen. Het beleggen in sprinters, turbo’s et cetera lijkt in Nederland volkomen uit de gratie te zijn. Het feit dat beleggers zelf het roer in handen willen hebben wordt door Schroders mede toegeschreven aan het wegvallen van de kickback fee.

Hierdoor kwamen veel beleggers als het ware in een vacuüm terecht: waar ze eerder gratis advies kregen moeten ze er nu voor betalen en dat zorgt voor een stroom naar eigen beheer zo lijkt het.

Ditzelfde beeld zien we ook in Engeland waar ook de kickbackfee is weg gevallen. Nederland en Engeland springen er met afstand boven uit qua beleggers die zelf aan de slag gaan. Of dit puur aan de weggevallen kickback fee ligt is volgens Schroders echter te kort door de bocht maar het speelt zeker een rol aldus managing director Michel Vermeulen.

Verder wees het onderzoek van Schroders uit dat de home-bias nog steeds enorm is en eerder toeneemt. Hiermee wordt bedoelt dat beleggers bijna uitsluitend dichtbij huis beleggen en wars zijn van het over de grens beleggen. Dit terwijl het qua risicospreiding te allen tijde beter is om over de grens te gaan beleggen. Beleggers snijden zich hiermee dus zelf in de vingers.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.