Fidelity: Rode zwaan Trump kan Amerikaanse aandelen korte boost geven

Een overwinning van Donald Trump kan de Amerikaanse aandelenmarkten een boost geven. Dat zegt James Bateman, Chief Investment Officer – Multi Asset bij de vermogensbeheerder Fidelity International in het rapport ‘Dealing with the Donald’. De stelling geldt volgens Bateman echter enkel op de korte termijn. Historisch is de verkiezing van Donald Trump volgens hem een rode zwaan: een risico dat iedereen wél ziet aankomen (in tegenstelling tot een zwarte zwaan), maar dat genegeerd wordt in de zoektocht naar kortetermijnwinst.

Trumps retoriek over Amerika als verliezer van de globalisering doet veel investeerders vrezen voor protectionisme, anti-vrijemarktsentimenten en risico’s voor de financiële markten, met een verkoopgolf op de beurzen tot gevolg. “En toch zou juist een verkiezing van Donald Trump op de korte termijn kunnen leiden tot een periode van betere prestaties van Amerikaanse aandelen”, aldus Bateman. “Zijn beloftes van hogere fiscale uitgaven en belastingverlagingen - simplistische maar instant populaire maatregelen - zouden kunnen helpen om de binnenlandse Amerikaanse economie te stimuleren en de winstgroei voor Amerikaanse aandelen een duw in de rug te geven, zelfs als de economische impact ervan op de langere termijn schadelijk zou zijn.

Dit toont volgens Bateman hoe moeilijk het is voor investeerders om tactisch in te spelen op wat hij rode zwanen noemt. In tegenstelling tot haar verwante, Nassim Taleb’s zwarte zwaan (een onvoorspelbare gebeurtenis die de markten negatief beïnvloedt), is een rode zwaan een risico dat iedereen ziet aankomen maar dat investeerders met zijn allen wegwuiven omdat de zoektocht naar kortetermijnwinst primeert op de zorgen voor morgen. Bateman: ‘Als tactische asset allocator is het mijn rol om de lange termijn te negeren en me te concentreren op hoe de markten op korte termijn zullen reageren, ook al ‘voelt’ die positionering fout aan in een langetermijncontext. Ik ben van mening dat een Trump-overwinning zo’n rode zwaan kan zijn: initieel heel gunstig voor Amerikaanse aandelen, maar op lange termijn potentieel schadelijk.’

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.