Skagen niet perse negatief over Trump als president

Torgeirhoien
Torgeir Høien

Beleggers worden momenteel geconfronteerd met een diversiteit aan politieke en economische uitdagingen: denk aan de Brexit, de situatie in China en de Amerikaanse verkiezingen. Maar daar liggen tegelijkertijd kansen in verborgen, als datgene gebeurt wat markten niet verwachten en beleggers op het juiste moment de juiste keuzes maken, schrijft Torgeir Høien, fondsbeheerder bij Skagen Tellus. Hij raadt aan verder te kijken.

Een Brexit? Het valt nog te bezien

De Britten hebben zich uitgesproken voor een scheiding met Europa. Maar het proces zou zo maar op verzoening kunnen uitlopen, meent Høien. Zowel in Europa (Duitsland, Frankrijk) als in het VK vinden tussentijds verkiezingen plaats. En dan kan de visie op een Brexit aan beide kanten van het Kanaal er wel eens anders uit komen te zien. Vergeet niet dat het Britse EU-referendum adviserend was en uiteindelijk ligt de besluitvorming bij het parlement. Wie denkt dat de race nu al gelopen is, kan wel eens voor verrassingen komen te staan.

China stagneert - het kan verkeerd aflopen

Het valt nog te bezien of China afstevent op een harde landing. De afvlakkende groei is een natuurlijk gegeven. China komt van een extreem laag inkomensniveau. Hoe hoger het inkomensniveau, des te moeilijker het wordt om hoge groei te genereren, ongeacht het economisch beleid. Er gaan stemmen op dat het Chinese model aan verandering toe is. De Chinezen zouden meer moeten consumeren. Maar dat is een misvatting. Geen enkel land wordt rijker door meer te consumeren.

Het echte probleem in China is de grote publieke sector en de vele staatsbedrijven, die niet winstgevend worden gemanaged en met politiek gemotiveerde subsidies overeind worden gehouden. Van echte economische veranderingen is pas sprake als de overheid doorgaat met privatisering, deregulering en vermindering van de bureaucratie. De vraag is alleen of de beleidsmakers daartoe bereid zijn. Maar als ze het niet doen en de publieke sector met subsidies op de been wordt gehouden, dan kan het op een mislukking uitlopen.

De Amerikaanse verkiezingen - Trump een ramp? Niet per se

Clinton loopt voor in de peilingen, maar vlak de kans niet uit dat Trump het Witte Huis bereikt. Zou dat rampzalig zijn? Elke adviseur beseft dat het protectionisme dat Trump verkondigt de Amerikaanse economie doet krimpen. Maar Høien denkt dat als Trump president wordt, zijn politiek ten positieve kan verrassen. Het zou zomaar kunnen dat er juist minder handelsbeperkingen komen, in plaats van meer. De mogelijkheid valt niet uit te sluiten dat Trump zelfs met Rusland een handelsverdrag weet te sluiten en hij zijn visie op China ook nog bijdraait.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.